joi, 15 noiembrie 2012

Primarul din Navodari, retinut de procurorii DNA


Ieri, primarul orasului Navodari, Nicolae Matei, a fost ridicat de catre procurorii DNA si dus la sediul central de la Bucuresti pentgru audieri. Dupa mai multe ore, a fost emisa ordonanta de retinere pe numele edilului, sub acuzatia de  dare de mita. Iata cum suna si comunicatul DNA: 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează acte de urmărire penală față de inculpatul MATEI NICOLAE, primarul orașului Năvodari, județul Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.
Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
În perioada iunie-octombrie 2012, inculpatul Matei Nicolae, primarul orașului Năvodari, i-a solicitat unui ofițer de poliție judiciară cu funcție de conducere (denunțător în cauză) să-i ofere protecție în anchetele penale care-l vizau și să intervină în aceste anchete pe care le inculpatul le considera abuzive, nejustificate și motivate politic. În schimb, ofițerului de poliție i s-a promis o recompensă, materializată prin acordarea, în data de 25 octombrie 2012, a două loturi de teren situate în Năvodari. Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, prin simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de acești intermediari. Conform contractelor, prețul acestor terenuri este de 59.000 de lei.  

Inculpatului i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 14 noiembrie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore. La data de 15 noiembrie 2012, inculpatul urmează a fi prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție." 
Reactia PSD Constanta nu s-a lasat mult asteptata. Inca de aseara a fost remis un comunicat de presa, pe care il redau integral:
"Masura reţinerii de către DNA Bucureşti a primarului oraşului Năvodari, Nicolae Matei, este nejustificată şi abuzivă, neavând alt rol decât acela de a intimida primarii USL aflaţi în campanie electorală pentru  alegerile parlamentare din 9 decembrie. În absenţa evidentă a unui flagrant dovedit, intervenţia DNA nu este justificată de Codul Penal şi se înscrie în categoria altor reţineri sau arestări cu tentă politică.
Nicolae Matei este unul dintre primarii constănţeni care au obţinut un scor foarte bun la alegerile locale, aproape 80% dintre locuitorii oraşului Năvodari încredinţându-i cel de al treilea mandat.
Nicolae Matei a fost permanent şicanat şi ameninţat de procurorii DNA care l-au audiat sub diverse pretexte şi în timpul campaniei electorale de la alegerile locale.
USL Constanţa cere ca aceste implicări ale DNA în viaţa politică să înceteze şi îşi manifestă încrederea că astfel de acţiuni de forţă ale procurorilor, controlaţi în continuare de preşedintele Traian Băsescu, nu vor reuşi decât să mobilizeze şi mai mult candidaţii şi echipele de campanie ale USL.
De altfel, în urmă cu două zile, într-o intervenţie televizată, Traian Băsescu a cerut imperativ DNA să continue regizarea flagrantelor şi reţinerile abuzive, demonstrând încă o dată că i-a  transformat pe procurorii DNA în agenţii săi de poliţie politică."
Astazi, Nicolae Matei va fi prezentat magistratilor Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare pentru o perioada de 29 de zile. 
Chiar daca Matei este vinovat, faptul ca a fost retinut in plina campanie electorala este de natura a ridica semne de intrebare vizavi de procurorii DNA. Ramane de vazut daca  va fi arestat sau nu!

6 comentarii:

  1. mda... Justiţia asta e de vină pentru toate relele

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce legatura are sula cu prefectura, adica faptul ca e cercetat in campania electorala? Daca acuma i-o venit vremea, acuma i-o venit. M-as supara pe DNA daca ar sta pe tusa in campania electorala, deoarece asta ar inseamna ca este platit degeaba cu bani publici in aceasta perioada.
    Oricum nu e mare lucru din punct de vedere al imaginii liberalilor-democrato-comunisti, avand in vedere ca USL isi da cu stangul in dreptul fara oprire in plina campanie electorala.
    De altfel chestia asta cu DNA-ul va trece neobservata, la fel ca si copy paste-ul premierului, pentru ca alegatorii sunt mult prea ocupati cu urmarirea talk showurilor de pe Antena 3... :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonimule, parerea mea este ca, daca se respecta legea, in sensul ei strict, nu era retinut, deoarece nu reprezinta un pericol social si nu a fost prins in vreun flagrant. Ca este cercetat, foarte bine, ai dreptate ca nu are importanta ca suntem sau nu in campanie electorala!

    RăspundețiȘtergere
  4. Scuze daca am facut copy/paste,dar uite ce prevede c.p.p. :
    Ce spuneti de cele aratate la lit.b si e ( daca procurorii au date despre acestea?)

    Art. 148: Conditiile si cazurile in care se dispune arestarea inculpatului

    (1) Masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata daca sunt intrunite conditiile prevazute in art. 143 si exista vreunul dintre urmatoarele cazuri:

    a) inculpatul a fugit ori s-a ascuns, in scopul de a se sustrage de la urmarire sau de la judecata, ori exista date ca va incerca sa fuga sau sa se sustraga in orice mod de la urmarirea penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei;
    a1) inculpatul a incalcat, cu rea-credinta, masura obligarii de a nu parasi localitatea sau tara ori obligatiile care ii revin pe durata acestor masuri;
    b) exista date ca inculpatul incearca sa zadarniceasca in mod direct sau indirect aflarea adevarului prin influentarea unei parti, a unui martor sau expert ori prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de proba;
    c) exista date ca inculpatul pregateste savarsirea unei noi infractiuni;
    d) inculpatul a savarsit cu intentie o noua infractiune;
    e) exista date ca inculpatul exercita presiuni asupra persoanei vatamate sau ca incearca o intelegere frauduloasa cu aceasta;
    f) inculpatul a savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.

    (2) In cazurile prev azute in alin. 1 lit. a)-e), masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata numai daca pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de 4 ani.

    RăspundețiȘtergere