vineri, 28 septembrie 2012

Investitie de 380 milioane de dolari, la Rompetrol


Deci, se poarte, to'arasi! Grupul Rompetrol a finalizat programul de modernizare a rafinariei Petromidia si a inaugurat astazi, 26 septembrie, ultima instalatie din acest pachet, care a vizat realizarea a noua proiecte majore, constructia a cinci noi instalatii, precum si modernizarea/extinderea a altor patru deja existente.  Programul de modernizare a rafinariei a fost realizat in scopul de a creste capacitatea de procesare, de la 3,5 la 5 milioane tone de materie prima pe an si trecerea la productia exclusiva de carburanti Euro 5, precum si alinierea productiei in acord cu cererea de produse petroliere din Romania dar si din regiunea Marii Negre. Valoarea totala a investitiilor aferente programului se ridica la peste 380 milioane dolari. Arman Kairdenov, vicepresedinte al KazMunayGas si manager de proiect, a precizat ca rafinariile europene au un surplus de capacitate, iar cele mici si/sau ineficiente vor fi obligate sa-si inchida portile sau sa vanda. 20 de rafinarii au fost inchise in ultimii 3 ani, in Europa, iar peste 20% din cele care functioneaza sunt pe cale de as-i stopa activitatea. In aceste conditii, "viitorul rafinariilor europene depinde de abilitatea de adaptare la noua structura a pietei" a spus Arman Kairdenov. Rompetrol a anticipat evolutia lucrurilor si a realizat ca unica solutie este aceea de a investi si a moderniza instalatiile existente. Strategia de investitii a fost definita in anul 2005, prin realizarea unui Master Plan, cu un program de investitii.
"Rafinaria Petromidia este un activ important pentru KazMunayGas si Rompetrol, fiind capabila din punct de vedere tehnologic sa proceseze integral titei din Kazahstan. Finalizarea acestui program sustine obiectivele KazMunayGas de diversificare a rutelor e export a titeiului catre Uniunea Europeana, prezenta comapniei in zona Marii Negre si a Marii Mediterane, dar si integrarea Rompetrol in cadrul retelei valorice, de la sonda de extractie si pana la rezervorul clientului" a declarat Daniyar Nerlibayev, senior vicepresedinte a KazMunayGas.
Din totalul investitiei de 380 milioane de dolari, aproximativ 170 de milioane au vizat constructia si integrarea instalatiei de hidrocracare blanda in cadrul fluxului tehnologic al rafinariei. Aceasta investitie sustine obiectivele companiei de crestere a productiei anuale de motorina (de la 1,5 la 2,5 milioane tone/an), imbunatairea cu 8% a randamentului de motorina afernt cosului de productie, atingerea celui mai mare randament de produse albe din regiune, precum si realizarea exclusiva de carburanti Euro 5 si pregatirea trecerii al urmatorul standard de calitate si mediu - Euro 6.
In paralel cu programul de marire a capacitatii de procesare, Grupul Rompetrol a devoltat si alte proiecte necesare sustinerii activitatii, cum ar fi: constructia terminalului din largul Marii Negre pentru aprovizionarea cu titei, triplarea capacitatii de tranzit a produselor petroliere prin dana 9 a portului Midia (dana inchiriata de la Administratia Porturilor Maritime), reabilitarea parcului de rezervoare de titei si produse finite, constructia terminalului de import-export gaz petrol lichefiat. In paralel, au fost alocate sume importante (peste 50 milioane de dolari) pentru proiecte de mediu. Ca pentru a sta dovada a faptului ca se respecta legislatia de mediu,  o colonie importanta de lebede si multe lisite s-au adapostit in rada portului Midia, chiar langa conductele prin care Rompetrol transporta titei si produse finite.
"Finalizarea programului de modernizare si extindere a rafinariei Petromidia este baza pentru urmatorul pas in dezvoltarea Grupului Rompetrol, extinderea si consolidarea prezentei Rompetrol in regiunea Marii Negre si a Marii Mediterane, precum si intrarea pe piete noi, precum Ucraina sau Turcia" - a declarat Zhanat Tussupbecov, directorul grupului Rompetrol.
Rompetrol Downstream, divizia de retail a Grupului Rompetrol, opereaza o retea de peste 430 de benzinării la nivel national, fiind  prima companie din tara care comercializeaza inca din anul 2003 exclusiv carburanti la standarde Euro.
La nivel international, Rompetrol are peste 1100 puncte de distributie carburanti si opereaza in tari precum: Bulgaria, Georgia, Moldova, Franta, Spania si Ucraina. De asemenea, in Romania detine 250 de statii de distributie a gazului petrol lichefiat, dar si 10000 de puncte de distributie butelii.
La inaugurarea de astazi fusese invitat, si confirmase participarea, premierul Victor Ponta, insa acesta si-a anulat, in utima clipa, vizita la rafinaria Petromidia.

Un comentariu: