marți, 22 iulie 2014

Constanta, ce-a fost si ce-a ajuns!

Orasul asta - Constanta - avea toate sansele sa fie unul de nota 10, sa fie mare, frumos, bogat si de temut. Putea, dar nu a fost sa fie. Cel putin pana acum, cel putin pana astazi! Imi amintesc inainte de anul 1989, cand am aterizat eu pe aceste meleaguri, era un oras foarte frumos, lispit de hrana si de lumina (catora dintre voi vi s-au stricat frigiderele sau masinile de spalat pe atunci? v-ati intrebat din ce cauza?), dar cam asa era in toata tara, nu-I asa? Ce-I drept, aveau de toate doar unii dintre noi, extrem de putini. Extrem de putini sunt si astazi cei care au de toate, care o duc bine, spunem noi, restul. Dar numai ei stiu cat de bine o duc si cat de mult isi invidiaza anumiti prieteni amarati, care sunt impreuna si la bine si la rau, cu toate ca au lipsuri foarte mari. Ei, cam asta este viata romanilor. Nu e de invidiat, desi s-ar gasi milioane de asiatici care sa o faca, manati de toate realitatile vietii lor. Cu toate acestea, am vazut - chiar astazi - mii de oameni care fac plaja la Mamaia, ferm convinsi ca este dreptul si meritul lor de a se afla pe aceasta plaja. Unii, chiar au banii necesari, in vreme ce altora li se pare cat se poate de normal sa fie aici la plaja. Ca este departe Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Olimp (ce naiba sa caute in statiunea aia prafuita!), Neptun, Saturn, Venus, Jupiter..... Mangalia, 2 Mai, Vama Veche. Hai, ca le-am enumerate pe toate, desi sunt mici statiuni neutilizate de catre turisti, dar care sunt "de vis", precum  Tuzla si 23 August. Departe de ce anume? Ca doar nu de civilizatie! Dar pentru multi turisti, Mamaia nu este tot una cu .... tataia! Asta este!
Cum putea fi altfel acest oras? Ma intreb cata lume isi pune aceasta intrebare si sunt sigura ca MULTA. Sunt absolut convinsa ca in acest oras nu sunt doar pensionarii care primesc pachete cu alimente si voteaza PSD. Stiu si sunt sigura de ceea ce stiu, ca in acest oras traiesc zeci de mii de oameni care gandesc altfel si care se viseaza traind intr-un alt oras, un oras de vis, asa cum putea sa fie si acesta in care traim noi astazi. Pentru ca turistii pasionati de Mamaia traiesc cel mult 10 zile acolo, in vreme ce noi, cei cu buletin de Constanta, traim aici 365 de zile pe an! O diferenta uriasa, dar pe care o fac foarte putini dintre noi!
Si sa revin la Constanta de astazi; au trecut aproape 24 de ani de la revolutie. Ce s-a intamplat in aceasta perioada? Va mai amintiti cand l-am avut primar pe dl. Neagoe? Era la inceputul anilor 1990 (prin 1992). Pana sa fie edilul acestui municipiu, era foarte convins ca va schimba aspectul urbei, ca va face din acest oras o metropola europeana.
 Dar cand si-a dat seama ca nu poate darama nici macar un garaj construit ilegal, pentru ca nu are legislatie aferenta, a fost foarte trist. Si el, si noi, alegatorii sai! Cu aceste neimpliniri au trecut cei patru ani de mandat. Apoi a venit la rand PD-istul (astazi PSD) Gheorghe Mihaesi! Ar fi castigat acele alegeri Tanase Barde, dar nu a fost sa fie! Constantenilor le-a fost teama sa voteze un aroman. Si s-au ales cu un roman care la ora pranzului mergea acasa, ca sa manance si sa se odihneasca. Cel putin, asa stim noi!  Cum a fost in mandatul sau, ar fi bine sa ne amintim cu totii. Astfel de lucruri nu ar trebui sa fie uitate. Imi amintesc serile de toamna-iarna cand mergeam pe jos din centru spre Casa de Cultura. Era infiorator! Batea vantul, era frig, luminile de pe strada erau insuficiente, strazile erau gaurite. Sper ca va aduceti aminte! Apoi a venit Radu Mazare la primarie. Ce veselie, ce munca! Va amintiti ca au aparut becuri (montate de Luxten) pe toti stalpii din oras, au inceput sa fie asfaltate strazile, sa apara semafoare etc. S-au facut foarte mari schimbari. Dar.... sunt si o multime de neimpliniri, de nerealizari. Mamaia este cartierul Constantei in care Mazare locuieste si traieste si se bucura. Are si de ce sa o faca! Toata lumea se imbulzeste in Mamaia. Toti cei care cu ani in urma se buluceau in Neptun si Olimp (Doamne, ce statiuni minunate erau prin anii 1994-1995!) acum fac coada la Telegondola!
Ce-I drept, asta si-a dorit, si asta a facut. Cat despre Constanta, incercati sa va plimbati spre Cazino, iar de acolo mergeti spre b-dul Mircea pe drumul cel mai scurt. Ati incercat? Stiti de ce va spun asta? Sper ca stiti!
Strazile din Mamaia arata impecabil. Si asta pentru ca, in mai putin de o luna de zile au fost refacute. Cand se va reusi acest ritm si in Constanta?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu