luni, 23 septembrie 2013

As zbura pana in Turcia...cu Turkish Airlines

Zilele trecute am fost la o conferinta de presa organizata la aeroportul Mihail Kogalniceanu; desi credeam ca subiectul discutiei il va reprezenta aeroportul in sine, ei bine nu a fost asa! Subiectul a fost cu totul altul, respectiv compania aeriana Turkish Airlines. Trecusera trei luni de la zborul inaugural - ma rog, in opinia mea aceasta conferinta trebuia sa aiba loc in iunie, nu in septembrie. Dar e bine si asa... ca doar noi, romanii, am spus: e bine si asa! sau "mai bine mai tarziu, decat niciodata". Un nene director - general manager pentru Romania si, implicit, Europa de Est, Yigit Yalcin a vorbit despre ce a insemnat existenta la Kogalniceanu a companiei pe care o reprezinta. El a vorbit despre cei 4500 de pasageri care au zburat cu TA - 65% s-au oprit in Turcia/Romania, in vreme ce 35% au zburat catre alte destinatii. Ce-i drept, si eu as zbura spre USA sau Canada cu un bilet al carui pret este de 499 de euro. In urma cu 15 ani, pretul unui bilet de avion spre USA era de 630 de dolari....Cum spuneam, directorul s-a aratat destul de multumit de evolutia numarului de pasageri, exista o crestere de 10% in fiecare luna. A avut informatii bune, dar total insuficiente! La anumite intrebari, la cele mai multe, dealtfel, nu a putut raspunde... Mult mai mult i s-a dezlegat limba la finalul conferintei, cand am stat la o tigara de vorba cu el. Era mult mai destins si mai volubil. Cred ca mai bine s-ar fi desfasurat intreaga conferinta de presa la fumoar... Mai trebuie spus ca, in lunile de iarna, daca va cumparati biletul de avion cu o luna in avans, pretul incepe de la 99 de euro, pentru Turcia si ajunge la 199 euro pentru destinatiile din Europa. Cat despre USA, America de Sud si Canada pretul este cel mentionat anterior, respectiv 499 de euro. Deci, merita! Efortul financiar nu este deloc mare pentru cei care oricum au bani si vor sa evadeze pentru o perioada din Romania!

2 comentarii:

  1. Realitatea prezenta e insa ceva mai trista: pt NA intre $2900 si $7800 acum cand e in afara de sezon (sa-ti cada sugiucul din gura)

    Poate in viitor insa va fi asa, bazat poate pe asteptarile unui euro puternic sau pe discounturile generoase ale mult visatului nou imperiu otoman (sau macar cu influente si interese in Siria, Iran, Liban, Irak)

    Tot mai bun era Taromul. Zbor direct, pret acceptabil, destul ca sa mai indulceasca calitatea serviciilor.

    Cat despre turci, le urez sa se poata tine de cuvant iar conferinta de presa sa nu fi fost doar un exercitiu PR sau cheap marketing stunt. Pana atunci insa le transmit urarile mele si pe limba lor: siktir!

    Scuzati, pardon!

    RăspundețiȘtergere
  2. Zborurile peste occean sunt acum f scumpe si in extrasezon, dar mai ales in sezon, indiferent de companie.Cu ceva ani in urma, opera la preturi destul de bune Czech Airlines,dar nu au mai facut fata.Asa ca salut compania TA daca ceea ce au spus este adevarat.Eu inclin sa cred ca este, avand in vedere ca Pegasus, isi mentine preturile mici incomparabile cu Taromul.Iar noi suntem consumatorii de rand,ne intereseaza raportul calitate servicii - pret,iar daca ele ne satisfac nevoile, nu conteaza ca acestea vin de la noi(desi am prefera asta),din Germania,Anglia sau Turcia.
    E doar parerea mea.

    RăspundețiȘtergere