marți, 24 septembrie 2013
De ce nu ne aleg investitorii straini
Compania austriacă VoestAlpine a ales statul Texas, Statele Unite, pentru a construi o oţelărie în valoare de 550 milioane euro, atrasă de preţul mic al energiei, pe fondul boomului industriei gazelor naturale, după ce în 2008 semnase un memorandum cu guvernele României şi Bulgariei pentru construirea unui combinat siderurgic în Zona Mării Negre.
Uzina, cea mai mare investitie straina pentru Voestalpine, va incepe sa produca in 2016, va avea o suprafata de 2 kilometri patrati si va angaja aproximativ 150 de oameni.
"Ar fi imposibil sa construim o uzina comparabila in Uniunea Europeana, nu in ultimul rand din cauza lipsei de competitivitate in termeni de costuri de operare", a declarat directorul executiv Wolfgang Eder.
Statele Unite au devenit un adevarat magnet pentru industriasi gratie gazelor de sist ieftine, ceea ce a determinat numerosi economisti sa intrevada o revenire la industrializare a celei mai mari economii a lumii, dupa o perioada lunga in care cresterea a fost sustinuta de consum.
"In SUA, reindustrializarea este promovata foarte consistent, ambitios si cu mare hotarare. Preturile mici la energie ne-au dat impulsul final, si acesta nu a fost mic", a precizat Eder.
Majoritatea tarilor europene se impotrivesc explorarii gazelor de sist pe fondul ingrijorarilor legate de mediu, in timp ce recesiunea, un euro puternic si legi restrictive ale muncii in majoritatea tarilor reduc si mai mult atractivitatea pentru dezvoltarea industriei.
In urma cu circa 5 ani, scriam despre aceasta companie, care intentiona sa isi deschida, in estul Europei, un combinat. Iata ce scriam la acel moment:
" Ei au inceput deja sa faca optiuni de achizitie proprietarilor parcelelor de pamant vizate.
Producatorul austriac Voestalpine are in vedere douasprezece locatii in patru tari riverane Marii Negre, dar cel mai probabil se va opri asupra zonei Agigea.
In urma cu o luna si jumatate, mass-media romaneasca prelua o informatie din cotidianul austriac Standard, potrivit careia producatorul austriac de otel Voestalpine intentioneaza sa investeasca aproximativ sapte miliarde de euro intr-o fabrica la Marea Neagra, Romania si Bulgaria fiind intr-o competitie acuta pentru amplasarea uzinei pe teritoriul sau. Acelasi ziar preciza ca Ucraina este, de asemenea, luata in calcul, cu portul Pivdeni din regiunea Odesa, mai ales din perspectiva conditiilor ecologice tot mai dure pentru statele UE. „Si Turcia se afla pe lista, dar nu este printre favorite”. Apoi au inceput sa apara si declaratii oficiale ale membrilor Cabinetului Tariceanu; printre cei mai vizati sa comenteze situatia s-a aflat ministrul Transporturilor – Ludovic Orban – care a declarat la Constanta, nu cu multa vreme in urma, ca otelaria s-ar putea construi in apropierea portului Constanta Sud-Agigea, pe o suprafata de circa 600 de hectare. Demnitarul roman preciza la momentul respectiv ca Administratia Porturilor Maritime ar pune la dispozitie 120 de hectare de teren, iar restul de 480 de hectare ar trebui achizitionat de la proprietarii parcelelor din apropiere. Pana in urma cu doua saptamani, insa, nici un reprezentat al consortiului austriac nu facuse inca vreo oferta concreta. In zona, metrul patrat de pamant se vinde cu 20, 60, chiar si cu 100 de euro. Sau se vindea… Si spunem acest lucru deoarece, ieri, compania Voestalpine a dat publicitatii un comunicat de presa pe care, daca il citesti printre randuri, intelegi ca otelaria se va face, totusi, la Agigea. Redam integral continutul acestui comunicat de presa:
„Voestalpine evalueaza in prezent posibilitatea construirii unei otelarii in zona Marii Negre. Din cele 12 locatii luate initial in considerare in Bulgaria, Romania, Turcia si Ucraina, se examineaza in detaliu cate o locatie in fiecare tara. In urma examinarii, Voestalpine va fi in masura sa ia o decizie in functie de costurile investitiei, fezabilitatea tehnica si profitabilitatea fiecarei locatii. Pentru a oferi flexibilitatea strategica necesara acestei decizii, Voestalpine a inceput sa isi asigure o potentiala locatie in Constanta/Agigea, Romania, prin optiuni de achizitie. Optiunile de achizitie nu indica preferinta pentru Romania. Locatiile potentiale din Bulgaria, Turcia si Ucraina pot fi asigurate prin alte mijloace, iar decizia finala, care depinde de studiul de fezabilitate si de disponibilitatea terenului, ar putea fi luata pana la sfarsitul anului 2008.
Intelegere cu proprietarii de terenuri
Conform legislatiei romane, reprezentantii Voestalpine vor intra in contact cu proprietarii parcelelor de teren din zona de interes si vor oferi o optiune de achizitie. Acest lucru reprezinta o intelegere unde proprietarii vor mentine un pret fix, pentru terenul lor, pe o anumita perioada de timp, primind in schimb compensatie financiara. In aceasta situatie, in care se castiga de ambele parti, proprietarii vor primi plata fixa pentru terenul lor, daca Voestalpine decide sa construiasca in Romania, iar, in cazul in care Voestalpine nu alege Romania, proprietarii isi vor pastra sumele pentru mentinerea pretului fix de cumparare. Prin aceasta solutie se evita, de asemenea, riscul speculatiei de terenuri legata de investitia straina directa, pretul fiind fixat. In Linz, Austria, Voestalpine gestioneaza cea mai eficienta otelarie din punct de vedere energetic, care beneficiaza de cele mai inalte standarde de protectia mediului inconjurator din Europa, iar in prezent evalueaza posibilitatea construirii unei fabrici similare in zona Marii Negre cu o capacitate de productie de 5 milioane de tone de otel pe an. Noua fabrica ar utiliza cea mai avansata tehnologie si ar fi construita dupa aceleasi standarde de mediu ca cea din Linz. In prezent se deruleaza studii de fezabilitate pentru cele patru locatii din Romania, Bulgaria, Turcia si Ucraina. Incheierea studiilor este programata in cursul verii. Decizia finala ar putea fi luata pana la sfarsitul anului 2008.
Grupul Voestalpine are venituri care depasesc 10 miliarde de euro si peste 40.000 de angajati in intreaga lume, mai mult de jumatate din acest numar, in afara Austriei. Grupul este format din 300 de companii de productie si vanzari aflate in peste 60 de tari. Prin produsele sale de foi de otel de cea mai inalta calitate, Voestalpine este unul din partenerii de top din Europa pentru industria de masini, electrocasnice si cea energetica. In plus, Voestalpine este lider mondial pe piata tehnologiei si instrumentelor de otel si numarul 1 in Europa in productia de sine si categorii speciale.”
Reprezentantii companiei austriece vor avea, asadar, de facut optiuni de achizitie celor circa 70 de proprietari de terenuri care au titluri de proprietate in zona vizata. Nu este insa exclus ca preturile sa explodeze.
Dar nu doar asupra acestui aspect trebuie sa insistam; important este si faptul ca ideea amplasarii acestui combinat siderurgic pe malul Marii Negre, in Romania, a starnit proteste vehemente din partea hotelierilor de pe litoral. Acestia considera ca o astfel de investitie ar periclita bunul mers al turismului. Hotelierii nu resping ideea amplasarii unei otelarii in tara noastra, dar considera ca trebuie gasita o solutie favorabila pentru toti, iar o regiune industrializata ar fi mult mai nimerita decat malul Marii Negre."
Daca mai are loc intrebarea mea din deschidere chiar nu stiu: de ce nu ne aleg investitorii straini? Pi stiu si eu, poate ai nostri cer spagile prea mari, poate ca oferta noastra este mai putinj atractiva decat a altora... cine stie. Este insa cert ca ne merge din ce in ce mai prost!
Stiti ca vad zilnic un nene, care sta pe scari si incearca sa-si vanda ultimele carti din casa? Deja mi s-a rupt sufletul, dar cui ii pasa?!?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu