joi, 17 ianuarie 2013

Copiii, victime ale nepasarii adultilor

In interval de cateva zile, putine, 7 copii au disparut pentru totdeauna. Si-au luat cu ei zilele si au plecat in viata de dupa, fara sa le pese cine va plati pentru disparitia lor. Patru dintre micuti au murit saptamana trecuta, intr-un sat din judetul Bacau, iar trei au murit astazi, intr-un sat din judetul Constanta. Nu stiu exact cum au stat lucrurile, pentru ca singurii care au stiut ce se intampla nu mai sunt astazi printre noi! Cert este faptul ca parintii lor au fost saraci, atat din punct de vedere fizic, cat si mental. Cum poti sa-ti lasi copiii singuri in casa, fie ca ai trei, fie ca sunt patru, fara sa te gandesti ca asta ar putea fi ultimul lucru care sa ti se intample? Pentru cine nu stie, cei din Bacau au fost omorati de o soba defecta. Au fost 4 copii, cel mai mare in varsta de 8 ani. La Constanta varsta cea mai mare a fost de 5 ani! Tot din cauza unei sobe defecte, se pare. Parca mai conteaza....
Sa revin, asadar, la Constanta. De fapt, la Nicolae Balcescu. Cei trei copii care au murit aveau varste cuprinse intre 2 si 5 ani! 2 si 5 ani!! Iar parintii lor se oboseau prin curte, prin sat .... pe unde, pe neunde! Stau si ma intreb cum este posibil ca tu, tatal copiilor, sa fii in curtea casei si sa nu-ti dai seama ca iti ard copiii! Deci nu arde un pat sau un dulap, ci proprii tai copii. Ziua in amiaza mare! Oare dormea, nenea? Nu cred! Dar nici nu cred ca avea prea mare tragere de inima ca sa fie tata. Cum nici mama nu stiu cat de buna era. Se spune ca au venit de curand la Nicolae Balcescu, din Crucea. Este tot un sat din Constanta, care insa nu-i mai primea. Nu-i mai voia! De ce? Pai se pare ca erau cam "molcomi" - sau poate ca nu-i asa.
Ideea este, insa, ce fel de parinti sunt aceia care isi lasa copiii singuri in casa, in special iarna, cand sunt atat de multe pericole vizibile sau mai putin vizibile? Eu cred ca sunt vai de capul lor!
Daca raman in libertate, si poate vor ramane, nu se va schimba nimic in educatia lor. Nu vor fi mai destepti, nu-si vor gasi nimic mai bun de facut pentru a castiga o paine, nu vor merge mai des la biserica, nu vor face nimic mai bine decat pana acum. In primul rand, cand stai prost cu banii, nu se presupune ca iti vine sa ti-o tragi cand ai chef si sa-ti lasi nevasta gravida de cate ori da Domnul! Nu, si din pacate nu toata lumea stie. Pe de alta parte, cred ca este nevoie de mai multa implicare. In clipa in care devii parinte, eu cred ca se impune sa fii un om responsabil. Indiferent daca esti femeie sau barbat. Se cheama ca ai ajuns parinte, iar responsabilitatea unui parinte este uriasa. Nu ai loc de munca si ai copii? Pai atunci este musai sa-ti gasesti! Nu stiu unde, nu stiu ce trebuie sa faci pentru asta, dar daca ai ajuns tata sau mama, trebuie sa poti sa-ti cresti copiii! Daca nu esti in stare, stai in banca ta, ramai singur sau ramaneti in doi, dar nu cum s-a intamplat astazi. Cei trei copii ar fi putut ramane in viata daca se nasteau intr-o familie responsabila. Daca mama sau tatal sau amandoi ar fi fost intregi la minte si sanatosi din toate punctele de vedere, eu cred ca aceasta nenorocire nu s-ar fi intamplat. Nu ar fi fost in stare sa se intample.
Asa insa, Dumnezeu cu mila....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu