joi, 22 decembrie 2011

S-a suit scroafa-n copac!

Stiati ca in Delta Dunarii exista porci care, in vremea indundatiilor se urca in copaci? Este singura lor sansa de a se salva de la dezastru. In ceea ce priveste oamenii insa, atunci cand folosesti expresia "s-a suit scroafa-n copac" nu te referi la faptul ca s-au salvat de la ceva (poate doar de la saracia materiala!), ci la degradarea umana de  care sunt capabili. Nu cu multa vreme in urma, o cunostinta de-a mea a fost numita intr-o anumita functie. Nu chiar una de conducere, dar una care presupune destul de multe responsabilitati. Schimbarea s-a vazut imediat! In hainele pe care le poarta, in cerceii pe care si i-a agatat cu ostentatie de gaurile din urechi si, mai mult decat orice, in lenea de a-si duce propriul sac cu mizerii la gunoi. De cand este sefa, nu-si mai duce gunoiul de acasa - si-l lasa in fata usii pentru a-l lua femeia de serviciu si a-l arunca la rampa special amenajata. Pentru  a se scuza, chipurile, in fata vecinilor care o cunosc inca de cand mama ei ii atarna scutecele spalate la uscat pe culmea din  fata blocului, spune ca ii lasa un pol-doi "servitoarei" si ii duce aceasta gunoiul!
Vazand atitudinea ei, mi-au venit in minte o serie de alte "personalitati" si schimbarile care s-au produs in ele dupa "suirea in copac". Si mi-am adus aminte de o alta expresie pur romaneasca, foarte profunda :'daca vrei sa cunosti carcaterul unui om, da-i o functie de conducere". Am vazut oameni numiti intr-o functie pusi in fata luarii unor decizii pentru a-si legitima numirea. Si ce au facut? Au schimbat biroul, au inlocuit perdelele, au cumparat o masina noua. Si-au pus, chipurile amprenta! Ori, de la un sef te astepti la altceva - nu sa cumpere un covor sau o draperie noua, ci sa imprime un nou stil! Nu fashion, nu arhitectural, nu modeling ... ci stil de lucru!
Dar, care lucru???? De cateva zile, toata lumea se pregateste de Craciun. Unei alte cunostinte, la ora pranzului i-a fost adus acasa "ghita" - bine parlit, cu matele curatate, numai bune de  a fi umplute cu carnati. Nu spun ca am convingerea ca nu a platit respectivul porc - o "obligatie". Dar la ora la care i-a fost adus acasa grasunul, el, cunostinta mea, trebuia sa fie la serviciu si sa LUCREZE. Vai, dar cum sa lucrezi cand vine Craciunul si nevasta asteapta carnatii si friptura! Daca nu vine "grasunul" acasa, de unul singur si moca, nevasta (coafeza de lux) ii va scoate ochii netrebnicului de barbat pupincuirst, care isi pierde timpul cu propaganda de partid ca nu e in stare nici macar sa faca rost de un porc moca de Craciun. "Decat atat"! La feeria "decat" o sa revin intr-o alta postare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu