miercuri, 5 octombrie 2011

Funeriu, pe "Walk of fame"-ul agramatilor

Avem un ministru al Educatiei asa cum este si educatia in Romania: VARZA! Ieri a recidivat in ceea ce priveste stalcirea limbii romane, pe care a facut-o harcea-parcea; inexatitati! Suna cam ca succesurile Elenei Basescu, sau ca almanahele lui Vanghelie. De unde se vedere treaba ca agramatii nu au culoare politica! Curioasa din fire, am intrat pe edu.presidency.ro pentru a vedea ce CV si-a postat  ministrul Funeriu pe site-ul oficial al ministerului pe care il conduce vremelnic (nu l-ar mai conduce!). Iar acolo, alta surpriza, adresa sa este din Germania, iar la numarul de telefon de serviciu scrie servici. De unde se vede treaba ca nu doar dl. Funeriu sta foarte prost la capitolul limba romana, ci si o parte a subalternilor sai, in speta cei care ar fi trebuit sa corecteze CV-ul inaintea publicarii lui. M-am documentat un pic mai mult in ceea ce il priveste pe cel care gestioneaza educatia din Romania (cum o face, stim cu totii, a se vedea rezultatele dezastruoase de la Bac, si din vara, si din toamna! Ceea ce nu inseamna ca ii pun lui in carca, exclusiv, aceste rezultate! ) si am citit pe wikipedia ca, pe la 17 ani, Funeriu a taiat-o din tara (in '88) si a ajuns in Franta. Ce a facut pana in anul 1991 nu se stie, dar in intervalul 91'-94' a urmat cursurile European Higher institute of Chemistry din Strasbourg, Franta, unde a obtinut diploma de inginer in chimie, specializarea Chimie Organica. Sunt convinsa ca, daca ar trebui sa sustina un test de chimie, ar sti - fara echivoc - care este formula alcanilor, alchinelor, alcoolilor sau a altor compusi organici. Din pacate, insa, ca ministru al Educatiei, nu este suficient sa cunosti foarte bine Chimia. Este o conditie necesara, poate, dar nu suficienta.  Poate daca am vorbi despre alchimie, s-ar schimba putin lucrurile!
Se pare ca nu doar romanii au probleme de gramatica. Dar pe noi ei ne intereseaza cel mai mult. Iar pentru agramatii gen cei nominalizati mai sus, propun sa se infiinteze unWalk of fame al genului. Undeva in fata Ministerului Educatiei sau, macar, in fata unei scoli generale din capitala; pentru ca greselile gramaticale pe care le fac multi dintre alesii nostri  se pot corecta in clasele primare.  

4 comentarii:

  1. Eu nu sunt sigura nici ca a facut acea scoala de chimie in Franta, am eu motivele mele sa cred asta. Ar trebui sa fie verificata diploma aia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Liloa, doar niste jurnalisti de investigatie interesati de un subiect-beton sa 'sape":)).
    Sa vedem cine se baga! Ca lumea de aici a ajuns atat de dezinteresata de totul!

    RăspundețiȘtergere
  3. E usor de sapat asa ceva... Cum putea el la 17 ani, deci fiind minor, sa obtina viza si carte de sejur in Franta, in plus viza de studii pentru care trebuia sa dovedeasca inainte de orice ca avea domiciliu legal si stabil in Franta, ca are autorizatia parintilor pt asta, ca isi plateste regulat chiria si utilitatile, minim cateva luni inainte sa inceapa anul scolar, etc etc. Sa nu uitam ca in 1991 romanii inca aveau nevoie de viza ca sa mearga in Occident. Sa inteleg ca el a sters-o, minor fiind, de unul singur? Daca da, sigur a fost clandestin deci IMPOSIBIL sa fi facut vreo scoala, oricare o fi fost ea, aici, fie a avut neamuri la securitate, in 1988, care i-au obtinut viza si atunci, da, o fi facut scoala...
    Chiar si acum, in 2011, cand suntem putin mai relaxati cu circulatia in strainatate, inscrierea la o scoala din alta tara nu se face asa, pocnind din degete. In 1988, deci pe vremea lui Ceausescu, ca emigrant clandestin, s-o spuna lu' mutu'!
    In fine, problema s-ar rezolva foarte usor: un ziarist interesat, cum bine zici, trebuie doar sa intrebe la scoala aia din Strasbourg daca apare prin arhivele lor vreun Funeriu... Daca, apare, as fi curioasa sa stiu cum a scapat el de Ceausescu la 17 ani :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Hai ca s-au apucat altii de ancheta inaintea mea :)) Uite aici:

    http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t791209.html

    Se pare ca nu e foarte sigur nici ca si-ar fi luat bacalaureatul in Franta si mai rezulta ca tatal lui, de fapt, era profesor la Strasbourg, in timp ce fiul era elev in Romania... Pute treaba asta, cum permitea Ceausescu asa ceva??? Nu ti se pare ciudat?
    Si inca ceva: eu nu gasesc nimic despre el cautand pe site-urile franceze... O asemenea personalitate, ar fi trecut neobservata aici? Intreb si eu, atat...

    RăspundețiȘtergere