luni, 2 mai 2011

Razboi impotriva plantelor medicinale

Hm, nu mi-as fi imaginat vreodata ca se poate umbla pe drum cu boii pusi indaratul carului; cum nu mi-as fi imaginat vreodata ca, in loc sa ne intoarcem la cunostintele stramosilor nostri si sa le perfectionam, vom renunta cu totul la ele, ne vom indopa cu chimicale si vom trata bolile cu medicamente puternice, aducatoare de uriase beneficii financiare pentru producatori. Si iata ca ofensiva impotriva noastra, a tuturor, continua. De aceasta data cu accente de-a dreptul dramatice, deoarece vizeaza sanatatea noastra.
Stiti plafarele unde unii dintre voi mai intra pentru a cumpara un ceai de menta sau un sirop de patlagina foarte bun pentru tuse? Si stiti tincturile din plante medicinale care au menirea de a vindeca diferite afectiuni sau a preveni aparitia altora? Ei bine, va trebui sa le uitati. Ce-i ala extract de usturoi pentru tensiune?
"Ia, dom'le (spune producatorul de medicamente si, sustinut financiar probabil, si medicul de familie) medicamente scumpe, betablocante combinate cu medicamente impotriva colesterolului. Nu costa decat vreo 130 de lei doza lunara! Nu te lua dupa toate prostiile cu care te-au ametit bunicii; lasa naibii usturoiul si ceapa, ca put!"
 Iar simandicosii nostri romani (carora nu le place sa puta a ceapa sau a usturoi, ca "doar nu sunt taranoi"!) se executa de indata - iau medicamentele cu pumnul. Si, din pacate, nu doar ei; aproape toata asa zisa civilizatie din mileniul III se comporta identic.
Ei bine, chiar ca m-am enervat citind ca, de astazi, medicamentele pe baza de plante sunt interzise in Uniunea Europeana - in urmatorii sapte ani, producatorii de astfel de medicamente vor trebui sa demonstreze ca ele nu sunt daunatoare si ca au fost folosite in siguranta de cel putin 30 de ani incoace, dintre care de 15 ani in uniune! Poftim cultura! Adica, in urma cu aproape o suta de ani bunica mea (care a trait peste 85 de ani) nu stia ce inseamna doctor, si a nascut 6 copii. I-a nascut pe toti acasa, intr-o amarata de casuta si pe un pat cu saltea de paie. Oare n-or fi facut febra niciodata? Oare nu i-a durut capul sau vreo masea? Oare nu au facut bolile copilariei si, mai tarziu, nu or fi avut nici un fel de probleme de sanatate? La toate aceste intrebari raspunsul este Da. Diferenta este ca bunica mea stia de la mama ei, care stia de la mama si bunica ei (si tot asa, de-a lungul arborelui genealogic), ca fiecare planta lasata pe suprafata pamantului are menirea de a contribui la mentinerea vietii si a calitatii acesteia. Musetelul era pentru durere de masele, teiul pentru calmare, usturoiul pentru vartejuri, ceapa pentru raceala etc. Imi pare atat de rau ca varstnicii din familia mea, care detineau retetele stravechi si miraculoase ale planetelor, nu mai sunt printre noi; si nici nu au lasat vreo mostenire scrisa in acest sens.
Dar sunt alti varstnici, care s-au ocupat o viata intreaga de studiul plantelor si sunt abilitati sa prescrie oricand o reteta vindecatoare. Nu, nu, nu... nu este voie - treceti la medicamente!
Demonstrati ca plantele nu sunt daunatoare! Este ca si cand s-ar modifica noul (vechiul) Cod Penal si nevinovatii banuiti pe nedrept ar trebui sa demonstreze ca nu sunt vinovati, si nu invers - sa le dovedeasca procurorii si magistratii vinovatia, iar pana atunci sa existe prezumtia de nevinovatie.
Dar nu cumva asa este si acum?
Merg sa imi mai fac un ceai de tei cu multa lamaie; poate pun si un strop de miere, pana nu ne-o iau astia de la UE pe toata...

8 comentarii:

  1. Maria, cred ca toate aceste masuri sunt luate, pentru ca ne-am inmultit considerabil si pentru ca riscam o criza alimentara. Asa ca, de ce sa mai traim in jur de 100 de ani, ca stramosii nostri, sanatosi, frumosi si galbeni de grasi, cand putem sa murim de intoxicatie cu pilule magice sau cu ficatul facut tandari de chimicalele farmaceutice?
    Aceasta este conceptia europeana si universala despre sanatate, pentru ca fabricantii de medicamente trebuie sa isi umple doldora buzunarele, asa cum a fost in cazul vaccinului anti-gripa aviara, porcina, sau anti-cancer ovarian.
    Suntem tampiti si inghitim totul ca pelicanii. Eu am invatat de la mama mea, care a invatat de la mama si de la bunica ei, care plante sunt bune pentru sanatate, care pot fi consumate sub forma de ceai sau sub forma de tinctura, etc.
    Dacii aveau o farmacopee naturala bogata. Noi suntem gata sa renuntam la ea numai pentru a-i face pe plac curvei de lux care isi spune Uniunea Europeana, adica o forma de organizare neocomunista, care iti spune ce ai si ce nu ai voie sa faci.

    RăspundețiȘtergere
  2. Problema este ca nu numai medicamentele sunt destinate sa ne intoxice, ci daca cititi cu atentie etichetele de la alimente, veti constata ca suntem otraviti sistematic, in fiecare zi. Acum, eu sunt medic, nu pot sa afirm ca daca un pacient de-al meu face infarct, cum mi s-a si intamplat, nu-mi prinde bine o perfuzie, dar cred ca ar trebui sa existe interesul de a pastra un echilibru intre chimicale si plante. Sunt o gramada de afectiuni banale pentru care nu avem nevoie neaparat de formule chimice complicate pentru a le trata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Lili, exact la asta ma gandeam si eu. Normal ca in cazuri grave se impune tratamentul medicamentos sau chiar o interventie chirurgicala. Nimeni nu este absurd, insa asa cum ai spus si tu, ar fi grozav daca ar exista un echilibru intre plante si medicamente. De fapt, in tot ce facem se impune un echilibru, care sa ne ajute sa traim frumos.

    RăspundețiȘtergere
  4. George, in ceea ce priveste farmacia dacica, eu si acum oftez la gandul ca am fi putut avea o mostenire fantastica (pe care, poate, o si avem dar nu stim cum si unde sa o cautam). La inceputul anilor 1000 a trait in Germania o calugarita, Hildegard von Bingen, care si-a dedicat viata studierii plantelor. Iar rezultatele cercetarilor ei au ramas scrise!!! Iti dai seama? Omenirea stie ce poate face cu plantele si totusi se limiteaza la a se indopa cu pilule. Este ca si cand am avea la indemana mere si pere si am prefera sa mancam mere si pere din material plastic (cred ca o facem deja:)) Se cheama consumerism si ... marketing!

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt de acord cu echilibrul dintre chimie, alimentatie si plante.Cazuistica e diversa.Sunt cu siguranta afectiuni ce se trateaza naturist dar de regula in situatiile avansate, masa chirurgicala e baza.Iar acolo sa tot te tina organismul bine, pt ca sunt cazuri in care se baga atit anestezic, ca poti adormi si un cal(operatii de amploare).Iar acolo e mai mult chimical decit natural.
    Dar cred ca si multi oameni sunt vinovati.De la copii mici, de frica sa nu-i imbolnaveasca parintii baga medicamente.Unii ajung sa depinda de cutii de medicamente, merg la medic stiind ei din start ce sa ceara, iar daca nu primesc, concluzia e ca medicul e slab.Multi nici nu accepta ceaiul.'Sa bei ceai din coji de ceapa?O tampenie!'Insa au fost vremuri cand cu asta ne-am tratat.Nu mai vorbesc de Plafare,societatile comerciale care s-au taiat bucata cu bucata.Intr-unul din astea se facea(atentie!) natural sirop de fructe.Mai avem asa ceva?
    Ne vom alinia la standardele europene, dar datorita decalajului financiar f mare, nu cred ca ne vom permite sa traim sanatos.Dar am putea sa ne tratam(ar fi si mai ieftin), chiar si pe ascuns.
    Daca faci rost de vechile retete cu tot cu indicatii, cred ca vei putea face bani frumusei!

    RăspundețiȘtergere
  6. DL, vorbesti despre ... contrabanda:)) Glumeam, dar este posibil ca intr-o buna zi cineva care detine secretul plantelor (nu e nimic aberant aici, daca ai vazut i-am spus si lui George despre Hildegard von Bingen si de cartile pe care ea le-a scris dupa ce a studiat plantele si a demonstrat calitatile lor terapeutice) va produce si va comercializa "la negru" diferite pilule, ceaiuri sau tincturi din plante medicinale.

    RăspundețiȘtergere
  7. Complexul farmaceutic e atat de puternic incat domina politicienii, doctorii din ziua de azi. Noi ne-am invatat mult prea repede cu chemicalele astea care se numesc medicamente alopatice si prea mult ne incredem in medici care iau procentaje bune pentru a ne prescrie pilule. Fiecare medicament, pe langa beneficiul de a fi foarte efectiv in mascarea simptomelor are efecte secundare nebinevenite in organism. De ce am vrea sa omoram simptomul, care aduce la cunostinta ca avem o problema de reparat? Incepem cu un fel de medicament si in curand ajungem sa trebuiasca sa luam un alt fel de medicament pentru a repara ce a stricat primul, si cercul continua pana la nesfarsit. Asa devenim perfecta clientela si servitorii medicilor si firmelor farmaceutice. Scopul nu e de a ne omori, ci a ne tine in mizerie cat mai lung, ca doar asa consumam pe dorinta lor.

    Cand tratamentul cancerului e mai rau decat boala, ma intreb nu ar fi cazul sa gasim un alt tratament?

    Cum stramosii nostri au supravietuit fara medicamente? Pentru fiecare boala e o planta in natura care ajuta, iar corpul uman este atat de extraordinar ca face restul... cu siguranta mentinerea armoniei corpului prin hrana pe care o mancam, apa care o bem, aerul pe care il inspiram, miscarea pe care o facem zilnic, gandurile pozitive si starea generala de fericire ajuta sa ne simtim si sa fim sanatosi pana la o varsta inaintata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am ramas fascinata de ultimele stiri vizavi de asezarea de acum o mie de ani descoperita pe traseul autostrazii spre mare si de cimitirul descoperit. Ai vazut dintii stramosilor nostri, atat mandibula, cat si maxilarul? Dantura perfecta pe care foarte putini dintre noi o au, la care aspiram cu totii. Oare cum si-au pastrat-o fara medic dentist??? Greu de spus, sau poate foarte simplu....

    RăspundețiȘtergere