Romania Mariei

Pagini

  • Pagina de pornire

joi, 30 iunie 2016

S-a votat o mare realizare pentru turismul românesc




Astăzi senatorii au votat Legea privind impozitul specific unor activități, act normativ care a fost inițiat de către deputatul de Constanța, Mircea Titus Dobre. Astfel s-a dat un vot final, care va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2017. Documentul a fost propus spre dezbatere în luna octombrie 2015 și a plecat de la necesitatea asigurării stabilității financiare a economiei și a unei juste contribuții a agenților economici la efortul general de dezvoltare a țării corespunzător importanței domeniului turismului și alimentației publice. “Necesitatea asigurării unui tratament fiscal echitabil în domeniul economic care să respecte principiul proporționalității, noua modalitate de impozitare aplicabilă contribuabililor din sectorul turistic, restaurante și alimentație publică va conduce la promovarea unei etici în afaceri, prin eliminarea concurenței neloiale, creșterea conformării voluntare și stimularea investițiilor. Asigurarea consolidării fiscale, prin creșterea încasărilor la bugetul de stat printr-o colectare mai eficientă a creanțelor fiscale de la un număr mai mare de contribuabili direcți sau indirecți.”, se stipulează în propunerea legislativă înaintată spre aprobare.  Menționăm că la momentul depunerii acestui proiect, cei 121 de deputați și de senatori care au semnat și-au manifestat speranța că acesta va fi adoptat în procedură de urgență. Ceea ce s-a și întâmplat. Deputatul Mircea Dobre a declarat ulterior adoptării acestui act normativ:  “Această lege a fost gândită și elaborată cu sprijinul celor de la Federația Patronatelor din Turismul Românesc și celor din alimentație publică, astfel încât toată lumea să beneficieze de pe urma introducerii impozitului specific.
Companiile din industria turismului vor avea parte de o concurență onestă, statul de mai mulți bani la buget, iar cetățenii de servicii mai bune.  Le mulțumesc tuturor colegilor care au înțeles necesitatea introducerii impozitului specific unor activități și care și-au acordat votul pentru acest proiect de lege, cât și tuturor persoanelor care s-au implicat și ne-au fost alături în acest demers.”
Concret, impozitul pe profit pe care îl plăteau cei din turism a fost înlocuit cu un impozit fix care se va plăti de două ori pe an. Hotelierii vor achita această taxă în funcție de numărul de locuri de cazare, iar pentru unitățile de alimentație publică se va face plata în funcție de suprafața utilă de vânzare. Este un proiect de lege care va duce la creşterea calităţii serviciilor în turism şi alimentaţie publică.
Publicat de Unknown la 13:17 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest

Interviu în exclusivitate: Războiul unui om de rând cu un pepene de… soi!!



În urmă cu câteva zile, un fapt neobișnuit s-a produs la Năvodari, într-un magazin alimentar. Un prieten al meu, Andrei Zamfirescu, jurnalist cu vechi state de plată în televiziune, care locuiește în Năvodari, a fost la cumpărături la magazinul Kaufland din localitate. Și-a pus în coș mai multe lucruri, printre care s-a decis să ia și un pepene. Nu și-a imaginat că va avea parte de una dintre cele mai mari surprize din viața lui. Ajuns acasă, în momentul în care l-a tăiat, acesta a eliminat abundent o spumă albă, căreia nu i-a putut găsi nici o explicație. Contrariat, a filmat momentul tăierii pepenelui și a postat filmarea pe facebook, alături de următorul text. “Terorismul internațional și atentatul cu bombă au ajuns în România în pepeni! Azi am cumpărat periculoasa lubenitză de la Kaufland – Năvodari!! Nu știu ce steroizi folosesc, dar e cam riscant consumul..potzi să crăpi mai repede cu pepenașu’ decât cu oala sub presiune uitată pe foc! Enjoy the movie!!!” Iată adresa la care puteți viziona acest filmuleț și puteți afla și opinii ale internauților: https://www.facebook.com/andrei.zamfirescu.52/videos/vb.100000564173786/1290287391000054/?type=2&theater.
Până la ora actuală, postarea sa a avut 887.671 de vizualizări! Am decis repede să realizăm următorul interviu:
Reporter – Când ați văzut ce spume face pepenele, ce v-a trecut prin cap!!??
Andrei Zamfirescu – M-au trecut toate apele. Inițial am crezut că e o bombă menită să distrugă rozătoarele din Năvodari, dar apoi, după ce am înfipt cuțitul, fără milă, în pepenaș, am realizat că rozătoarele mai au o șansă!!
Reporter – Ați trecut pe lângă un pericol mortal. Realizați, sper, că în apropiere de  dumneavastră este un combinat chimic!!?
Andrei Zamfirescu – Am realizat mai târziu ce imprudență am comis, mai târziu mi-am dat seama că am expus o comunitate inocentă la un …masacru potențial! Și acum am remușcări, dar șansa a ținut cu noi…pepenele n-a explodat!! Combinatul de la Midia este în siguranță!!
Reporter – Cum vă simțiți acum, după ce ați trecut peste acest pericol?
Andrei Zamfirescu – Excepțional! Mă simt viu și încerc să cumpăr mâncare de la cei care chiar o cultivă! Cumpar de la români, de la un cultivator de legume adevărat! Și, în sfârșit, cei care verifică certificatele de producător să-și facă treaba, ca să nu mai găsim toți neisprăviții, toți samsarii, toți țiganii care n-au un petec de pamânt dar au certificate de producător și care ne vând legume din România. Bașca hypermarketurile, ale căror produse nu se strică cu săptămânile pe masă! Băgați în voi, oameni buni, dar nu mai chemați “Preotul” după 7 ani. La ce mâncați, sunteți livrați pe post de sfinți. Numai că Sfinții miros a smirnă, nu a detergent!!
Autoritățile intervin
Ulterior, Paul Anghel, directorul ANPC a declarat că au fost verificate cele două loturi de pepeni verzi expuse la comercializare. Se pare că alimentele proveneau din Grecia. În urma secționării mai multor pepeni nu s-a confirmat existența pepenilor spumanți, umflați, efervescenți, ANSVSA dispus ca operatorul economic să efectueze analize de laborator pentru determinarea conținutului de pesticide, urmând să comunice rezultatele reprezentanților OPC și DSV Constanța. Dr. Cristina Linte, comunicator al DSV Constanța, ne-a declarat că deocamdată se așteaptă rezultatele oficiale. “Au fost trimise probe la București pentru a stabili exact cum stau lucrurile. La controlul pe care noi l-am desfășurat nu am descoperit absolut nimic în neregulă. Dar așteptăm să vedem ce vor spune rezultatele, iar apoi vom putea să stabilim cu exactitate cum au stat lucrurile.”, ne-qa declarat dr. Linte.
Punctul de vedere al companiei Kaufland
Reprezentanții companiei Kaufland au susținut că informațiile apărute recent în presa constănțeană referitoare la calitatea pepenilor vânduți de lanțul de magazine nu se confirmă. Aceștia afirmă că utilizatorul de facebook care a făcut public faptul că alimentul ar fi fost stricat nu a pus la dispoziție ”nici un bon sau alt act, care să dovedească faptul că pepenele a fost cumpărat din Kaufland, în condițiile în care, la ora actuală, pepenii se vând, grație sezonului de vârf, la aproape orice colț de stradă. De asemenea, nu există nici un fel de informații sau buletin de analiză care să ateste că pepenele referit în postare ar fi injectat cu pesticide”, susțin reprezentanții companiei. ”Separat, compania noastră a demarat propriile investigații pe toate loturile de pepeni aflate în depozitele noastre, nefiind constatată, până în prezent, nicio abatere de la standardele de calitate și siguranță alimentară. Vă asigurăm că ţinem la calitatea produselor comercializate în magazinele noastre şi ne dorim să oferim clienţilor noştri o experienţă cât mai plăcută la cumpărături. În plus, clienţii sunt rugaţi să se adreseze imediat Biroului de Informaţii pentru clarificarea situaţiei sau să apeleze gratuit numărul de telefon 0800.080.888 de luni până vineri, în intervalul orar 09.00 – 18.00.”
Publicat de Unknown la 13:15 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest

miercuri, 22 iunie 2016

TE SIMȚI CA-N PARADIS! PĂCUIUL LUI SOARE, O INSULĂ FEERICĂ PE CARE POȚI AJUNGE DOAR CU BARCA!


În urmă cu ceva vreme, auzeam de Păcuiul lui Soare și m-am decis să-l vizitez. Nu știam absolut nimic despre acest loc, nici unde se află, nici ce trecut, zbuciumat și frumos în același timp, are. Așa că am purces la drum și bine am făcut. Am întâlnit locuri care îți taie respirația prin minunăție și izolare. Am plecat cu mașina din Constanța și am ajuns la Mănăstirea Dervent. Pare aproape, dar se află la o distanță de 133 de km de Constanța, însă nu realizezi km parcurși deoarece drumul te captivează prin frumusețe. Nici nu-ți trece prin cap că te afli în Dobrogea, așa cum și-o imaginează mulți dintre cei care locuiesc în Constanța și mai fac ceva drumuri spre Mangalia sau Medgidia. Drumul urcă și coboară, uneori este aglomerat dar există și porțiuni în care ești singur, așa că te simți ca într-o poveste. După mai bine de o oră și jumătate de călătorie (depinde cu ce viteză se deplasează fiecare), se ajunge la mănăstirea Dervent, unde este indicat să se facă o oprire pentru o vizită și, de ce nu, pentru a te caza peste noapte. Aici nu se face turism organizat, dar există circa 60 de camere pentru pelerini. (Despre mănăstirea Dervent vom reveni cu prilejul unui nou articol.) De aici, locul în care ne dorim să ajungem se află la o aruncătură de băț. Se coboară puțin, iar apoi se face un drum lăturalnic, destul de accidentat, pe un dig. După niște km parcurși pe acest drum se ajunge din nou la Dunăre. Aici trebuie să te îndrume cineva pentru a căuta locul de unde poți găsi o barcă pentru a te duce la Păcuiul lui Soare. Este singura modalitate de a ajunge pe insulă, iar barca cu care se face deplasarea, preț de vreo 5-10 minute, costă doar 10 lei de persoană.
Aparține primăriei Ostrov
Ani de zile, nu s-a știut în parohia cui se află acest monument istoric de interes național deoarece era o situație juridică neclară. Dar acum lucrurile sunt clarificate, iar Păcuiul lui Soare aparține de primăria Ostrov. În urmă cu 4-5 ani, Primăria Ostrov a dat în administrare insula Păcuiul lui Soare Muzeului de Arheologie Constanța, în vederea continuării lucrărilor arheologice. Dar ce este Păcuiul lui Soare? Vorbim despre o insulă în mijlocul Dunării, lungă de vreo 6 kilometri. Nici acum nu se știe foarte clar dacă este vorba despre o cetate tracică sau despre un castru roman. Vocile sunt împărțite și este foarte greu să dai dreptate unor sau altora. Dar putem preciza doar că cetatea a fost construită cam în jurul anului 1000. Adică este o cetate antică, de o frumusețe neîntâlnită. Se pare că, în urmă cu sute de ani, s-a produs o încălecare a plăcilor tectonice, care a ridicat un mal și a coborat altul. Unde a fost cetate, este acum apă. Unde a fost apă, este acum un petic de pământ, un adevărat paradis.
Marele actor Toma Caragiu era îndrăgostit de aceste locuri
Conform folclorului local, Soare a fost un cioban care a trăit pe vremuri și care își păștea oile pe acest pământ. Tocmai din acest motiv, turmele sale de mioare erau de o frumusețe ieșită din comun. Tot în acest adevărat colț de rai și-a petrecut mai multă vreme și regretatul actor român Toma Caragiu. El era foarte bun prieten cu celebrul arheolog roman Petre Diaconu, decedat și el în urmă cu nouă ani, Despre Diaconu, apropiații spun că a lucrat la Institutul de Arheologie din Bucureşti din 1951 până în 1991, când s-a pensionat. A fost pe 19 şantiere arheologice de-a lungul întregii ţări. A prins perioada marilor construcţii şi sistematizări în agricultură în care se stătea câte şase luni şi mai bine pe santier. Dar cel mai aproape de suflet i-a fost Păcuiul lui Soare. Din spusele apropiaților săi, Toma Caragiu lipsea foarte rar în week-end-uri de la Păcuiul lui Soare.
Ce spun specialiștii despre Păcuiul lui Soare
În fiecare vară, echipe de arheologi din țară își petrec mare parte a timpului la Păcuiul lui Soare. Săpăturile arheologice efectuate au condus la concluzia că așezarea datează încă din anul 971 d.H. și a dăinuit până prin secolul X-XI, când locuirea a fost întreruptă pentru de un veac și jumătate. De-a lungul timpului au fost efectuate excavații menite să descopere misterul ingineriei antice. S-a lucrat peste 35 de ani, dar prin anul 2006 au fost mari inundații în zonă. Așa că insula a fost din nou scufundată sub ape timp de aproape o lună de zile, După retragerea apelor, cetatea a dispărut din nou. Doar câteva ziduri mai înalte au rămas. Dar, cu atât mai mult, misterul Păcuiului lui Soare s-a accentuat. Cina ajunge acolo, dă mai întâi de un nisip extrem de fin, pe care pășești cu atenție, parcă. Apoi, după această plajă, dai cu ochii de o mare de copaci, care s-au transformat într-o adevărată pădure. Dacă ai interesul și curiozitatea să treci prin această pădure, vei da cu ochii de rămășițele unui vechi castru. Te vor încânta toate pietrele pe care le vezi, dar și cele nevăzute, pe care ți le poți doar imagina. Pentru explicații amănunțite, ar fi ideal să găsiți în zonă arheologii care lucrează.
Publicat de Unknown la 17:49 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest

duminică, 19 iunie 2016

Vor fi noi alegeri la Nicolae Bălcescu? Primarul Viorel Bălan a fost declarat incompatibil



In cursul zilei de ieri, Inalta Curte de Casatie şi Justitie a Romaniei s-a pronuntat in cadrul procesului pe care primarul comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan, il avea cu Agentia Nationala de Integritate (ANI) şi i-a respins recursul pe care il facuse. Si iată ce veste nimicitoare a primit primarul: “Cu majoritate, Respinge recursul declarat de Bălan Viorel împotriva Sentinţei nr.359 din 19 noiembrie 2013 a Curţii de Apel Constanţa – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 iunie 2016. Cu opinia separată a domnului judecător Emanuel Albu în sensul admiterii recursului şi admiterii în parte a acţiunii în sensul modificării Raportului de evaluare, constatând că în cazul incompatibilităţii pentru SC PANMINADA SRL a survenit prescripţia administrativ disciplinare”, potrivit minutei. Potrivit ANI, Viorel Bălan s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iunie 2008 – 21 septembrie 2010, deoarece a exercitat, simultan, funcţia de primar al comunei Nicolae Bălcescu şi funcţia de administrator al SC Panminada SRL (23 iunie 2008 – 5 ianuarie 2009) şi al SC Pavicom SRL (23 iunie 2008 – 21 septembrie 2010).  De precizat faptul că edilul, în momentul în care a fost găsit incompatibil de ANI, a contestat decizia la două instanţe: Curtea de Apel Constanţa, respectiv Curtea de Apel Bucureşti. Însă, Curtea de Apel Constanţa i-a respins cererea pe 19.11.2013, după care s-a judecat recursul la ÎCCJ.
Ce se intamplă de acum incolo
Am vrut sa ştim cum vor sta lucrurile pe viitor, dat fiind faptul că  Viorel Bălan este fostul, actualul şi, potrivit vointei electoratului din comună, ar trebui să fie şi viitorul primar. Numai că lucrurile nu stau chiar aşa. Deşi alegerile au avut loc pe 5 iunie, primarul Bălan nu a fost inca validat, iar acest lucru este programat să aibă loc pe data de 23 iunie. Doar că pană atunci, lucrurile ar putea căpăta o turnură nedorită. Pe marginea acestui subiect, am stat de vorbă, pentru inceput, cu primarul Viorel Bălan, pe care l-am intrebat ce va face pe viitor. El ne-a declarat că incă nu ştie. “Nu ştiu cum vor decurge lucrurile. Tocmai de aceea mă voi consulta cu d-na avocat, iar apoi vedem ce rămane de făcut.” Am stat de vorbă şi cu prefectul Adrian Nicolaescu, care ne-a declarat următoarele: “Deocamdată, Viorel Bălan este in procedură de validare. In mod normal, dacă instanta care trebuie să-l valideze va lua act de această sentintă a ICCJ, nu ar trebui să mai facă acest lucru. Adică, judecătorul poate lua act de această hotărare si, in aceste conditii, să nu-l mai valideze. Dacă se va trece de acest lucru, Consiliul Local ales isi va putea desemna un viceprimar, care va conduce comuna pană la momentul in care se vor organiza noi alegeri locale.” Precizăm că noi alegeri locale s-ar putea organiza intr-un interval relativ scurt, de sase luni de zile. Deocamdata lucrurile sunt complicate şi nu se stie exact cand se vor intampla schimbari. Este insa cert faptul că cineva se va deplasa la Judecătoria Constanta, unde ar trebui validat primarul Viorel Bălan, pentru a depune o contestatie. Vom reveni cu amănunte pe măsura desfăsurării lucrurilor.
Publicat de Unknown la 18:46 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest

Pa-pa(ri) Apele Române! A demisionat, a fost demis?

Ieri a fost, din nou, o zi importantă pentru angajatii Companiei Apele Române. Fără voia lor, prin grija autoritătilor statului, angajatii si-au luat adio de la directorul general, George Daniel Papari, urmărit penal de către procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Constanta. Reamintim că a trecut deja  mai bine de o saptamana de cand s-a aflat că este urmărit penal sub acuzatia săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și conflict de interese. În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: în cursul anului 2013, suspectul Papari George Daniel, în calitate de director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral din subordinea Administrației Naționale „Apele Române”, a închiriat unei societăți comerciale administrate de tatăl său, un sector de plajă cu suprafața de 6.203 mp din stațiunea Mamaia, iar în perioada 2013 – 2015, a încheiat trei acte adiționale la același contract. Purtatorul de cuvant al institutiei, Marieta Iorga, ne-a confirmat faptul ca George Daniel Papari nu mai este director general dar n-a putut sa ne spuna daca si-a depus demisia sau a fost destituit din functie de catre superiorii sai. Marti se va stabili cine il va inlocui pe Papari. Cel mai probabil funcţia va fi ocupată de către unul dintre directorii adjuncţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Aura Lavru, Adrian Chera, Adela Mihalcea sau Otilia Antonaru. Cea din urma este insa putin probabil sa-l inlocuiasca in functie pe Papari, daca tinem cont de faptul ca este si ea urmarita penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Publicat de Unknown la 18:44 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest

joi, 16 iunie 2016

Marea Neagră continuă să nască insule. Cea mai nouă, de o frumusețe unică în lume, este neumblată



Știu că pentru foarte mulți dintre noi este incorect să existe locuri în care să nu ai voie să pui piciorul. Nouă ne place să călcăm totul în picioare (atâ la propriu, cât și la figurat!), cu intenție sau fără, doar că uneori acest lucru provoacă neajunsuri și distrugeri. Destul de puțină lume știe că, nu departe de noi, constănțenii, există un loc minunat, despre care putem spune că este de o frumusețe unică în lume, care este interzis vizitării. Este vorba despre peninsula Sacalin, situată în dreptul brațului Sfântu Gheorghe. Potrivit Rezervației Biosferei Delta Dunării, peninsula Sacalin s-a format în urmă cu 150 de ani și, într-o primă fază aici erau două insule, Sacalinul Mare și Sacalinul Mic. În timp, acestea s-au unit și au dat naștere unei lungi peninsule, care are în jur de 240 km pătrați. Până în prezent, peninsula s-a extins foarte mult și a ajuns la 19 kilometri, cu toate că în anul 1924, în urma măsurătorilor efectuate de către cercetătorii români, peninsula măsura 10 km. Adică aproape i s-a dublat lungimea, în decurs de 60-70 de ani. Și este în continuă creștere. Este greu de spus că la acel moment era o peninsulă căutată de mulți turiști. Cu toate acestea, în anul 1938 Guvernul României a declarat penisnula ca făcând parte din zona de rezervație a biosferei și a interzis popularea ei. La ora actuală, este rezervație naturală. Dacă stăm și analizăm lucrurile, se pare că peninsula are dimensiunile Capitalei, dar spunem asta doar pentru a vă putea forma o imagine. Punct. Nici o altă asemănare nu există.
O peninsulă unde au fost recenzate 229 de specii de păsări
peninsula sacalin2Peninsula are o mișcare de rotație în jurul punctului de legătură cu țărmul, iar acest lucru a fost dovedit științific prin suprapunerea unor hărți mai vechi cu cele actuale. Acest lucru se explică prin erodarea puternică a noului pământ, ca urmare a curenților marini și a vântului foarte puternic care bate dinspre mare. Specialiștii susțin că și în următoarea perioadă (mai lungă sau mai scurtă, este greu de precizat) vor mai apărea insule în această zonă în care Dunărea se varsă în Marea Neagră. Deja în apropeiere de Sulina se poate observa o mica depunere pe întinderea apei, iar asta presupune formarea unei noi insulițe. Potrivit acelorași specialist citați, pe această peninsula au fost recenzate deja 229 de specii de păsări, pești rari, cum ar fi sturionul, și plante. Deși este o peninsula neumblată, ea poate fi observată de către turiștii care se aventurează pe aici, aduși de pescarii din Delta Dunării, care cunosc toate locurile din zonă.  Un specialist care a trecut deseori prin acest loc a declarat că Sacalin este de fapt o peninsulă instabilă, cu o geometrie variabila, “în care marea năzuroasă sparge periodic câte o portiță, pe care apoi o acoperă cu aluviuni în puțină vreme, ca și cum nu ar fi fost niciodată. Pustie, nisipoasă și presărată cu cotoare ascuțite de ierburi putrezite, nu are nimic din idilicul festiv al pliantelor despre Delta Dunării. Este un loc sălbatic și atât; în jur sunt doar tufe țepoase și păsări, iar comitetul de primire al peninsulei este format din câțiva măgari iubitori de natură virgină, ce-și rumegă pe îndelete plictiseala; însă aici poți asista pe viu la miracolul prin care Dunărea și Marea plămădesc din aluviuni insule și peninsule, adăugând noi și noi bucăți de uscat la pământul Deltei.”
Cum se poate ajunge la Sacalin
nuferi in deltaCei care își doresc ca măcar să vadă cu ochii lor această nestemată a naturii, o pot face fără prea multe probleme. Trebuie doar să aveți câteva zile libere și să ajungeți până la Sfântu Gheorghe. Așa cum se știe, până aici se ajunge cu nava clasica sau cu un catamaran, dar ambele au un program de transport bătut în cuie. Plecările din Tulcea spre Sfântu Gheorghe sunt lunea, miercurea și vinerea, la ora 13.30, iar întoarcerile sunt marțea, joia și duminica, la ora 7.00. Aici vă puteți caza la particulari, iar apoi vă puteți găsi o ambarcațiune cu care să ieșiți la plimbare. În localitate se găsesc multe spații de cazare, eu am numărat cel puțin 25 de pensiuni și case care au camera de închiriat, la prețuri nu foarte mari. De fapt, tarifele de cazare sunt cuprinse cam între 50 și 120 de lei pentru o noapte. Odată ajunșți aici, nu trebuie decât să spuneți că vă doriți să ajungeți în apropiere de peninsula Sacalin și veți găsi cu siguranță o ambarcațiune care să vă ducă în acel loc. Dar, oricât ar fi drumul de lung și, uneori, poate plicitistor pentru cei neobișnuiți cu atâta izolare, în momentul în care ajungeți în apropierea peninsulei, veți simți că aerul nu vă mai este îndeajuns. Veți vedea păsările despre care menționam mai devreme, colonii întregi de pelicani, sute de nuferi galbeni care parcă așteptau să fie admirați. Aveți timp, aveți bani și vă doriți să petreceți o vacanță de neuitat? Atunci nu ezitați, descoperiți singuri peninsula Sacalin și bucurați-vă de vederea ei!
Publicat de Unknown la 10:12 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest

vineri, 10 iunie 2016

Primăria Costinești trage în jug de dragul primarului Traian Cristea. Va trebui să restituie 104.022, 81 Euro plus dobândă!!



În urmă cu ceva vreme, vă prezentam situația unui teren din Costinești, pe care Arhiepiscopia Tomisului îl cedase Primăriei pentru a construi o stație de epurare. Dar să o luăm cu începutul pentru a vă reaminti cum au stat lucrurile. În anul 1998, a fost târnosită biserica Mănăstirii Sfânta Elena de la Mare, construită pe locul donat bisericii de către mama Regelui Mihai, Regina mama Elena, în anul 1926. Aşezământul se întinde pe o suprafaţă de 5 ha de teren, aproape de malul mării. În anul 2008, Mănăstirea prinsese contur, dar nu era branşată la reţeaua de canalizare. Primarul din Costineşti, Traian Cristea, s-a arătat foarte preocupat de rezolvarea acestei probleme, așa că a propus Arhiepiscopiei Tomisului o soluţie juridică de bun simţ. Acesta a cerut Arhiepiscopiei să cedeze o suprafaţă (liberă de construcţii) de 8.000 de metri pătraţi din terenul complexului monahal, undeva în apropierea mării, în vederea construirii unei staţii de epurare. La schimb, Primăria Costineştiului oferea o suprafaţă similară, undeva în „pântecul” câmpului. Propunerea în cauză s-a materializat printr-un act notarial, în care se menţiona angajamentul ferm al Primăriei de a utiliza suprafaţa primită de la Arhiepiscopia Tomisului exclusiv în interesul comunităţii. După un timp, Primăria a branşat Mănăstirea la reţeaua de canalizare, însă ideea construirii staţiei de epurare a fost abandonată. Nici nu se putea altfel, de vreme ce Uniunea Europeană finanţa un proiect gigantic de acest tip la Eforie Sud, pentru epurarea apelor uzate, de la Agigea, până la Costineşti.

Arhiepiscopia a ieșit din proces după ce și-a recâștigat terenul

Proiectul se afla în derulare încă din anul 2007, astfel încât propunerea lui Cristea de a construi o nouă staţie ne apare acum mai degrabă ca un abuz de încredere, al cărui singur scop a fost acela de a prelua în patrimoniul localităţii, pe care-l gestiona ca primar, suprafaţa de 8.000 mp din apropierea mării. Planul a fost abandonat, dar terenul nu a fost restituit Arhiepiscopiei Tomisului. El  a fost vândut lui Petre Stancă și soției sale, Mihaela, pe data de 20.08.2008. Aceadstă tranzacție, care părea pusă la cale dinainte, a stârnit indignarea Arhiepiscopiei Tomisului, care a iniţiat un proces la Tribunalul Constanţa, cerând anularea actului de vânzare, a actului de schimb anterior, precum şi repunerea părţilor în situaţia anterioară. Cererea legitimă a Arhiepiscopiei a fost încuviinţată de instanţele de judecată. Ulterior, cele două persoane fizice, mizând pe calitatea lor de cumpărători de bună-credinţă, au chemat în judecată Primăria Costineştiului, cerând daune consistente. Preocesul s-a derulat pe o perioadă mai lungă de vreme, de la sfârșitul anului 2015, până la începutul lunii iunie a.c., când Curtea de Apel Constanța a dat câștig de cauză familiei Stancă.

Pronunțarea a avut loc pe data de 1 iunie

În ședința publică din data de 1 iunie 2016, ședință ignorată de aproape toată lumea dat fiind faptul că mai erau doar câteva zile până la alegerile locale, care suscitau interesul tuturor, instanța de judecată a decis: “Admite apelul. Schimbă sentinţa apelată în sensul că admite în parte acţiunea. Obligă pârâta comuna Costineşti la plata către reclamanţi a sumei de 104.022,81 euro în echivalent lei la data plăţii. Admite în parte cererea reclamanţilor de obligare la plata dobânzii legale şi obligă pârâta la plata dobânzii prevăzute de art.3 alin.3 din OG nr. 13/2011 începând cu 18.11.2014 până la plata efectivă a debitului principal de 104.022,81 euro. Respinge restul pretenţiilor ca neîntemeiate. Obligă pârâta la plata către reclamanţi a sumei de 12.947,08 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Dă în debit reclamanţii cu suma de 4.814 lei reprezentând taxă judiciară de timbru aferentă pretenţiilor analizate de prima instanţă. Cu recurs în 30 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 01.06.2016.” Adică, ce să mai discutăm? Primăria Costinești are de plătit o sumă foarte mare de bani, pe de-o parte va trebui să restituie banii încasați de la familia Stancă, iar pe de altă parte va trebui să achite și penalizările. Una peste alta, ar însemna cam 8-10% din bugetul pe un an al primăriei Costinești.
Publicat de Unknown la 16:10 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest

Seawolves Bike Fest 9 – la camping S în Mamaia



Pentru iubitorii muzicii rock, și nu numai, zilele acestea va fi organizat un tur de forță în stațiunea Mamaia. În intervalul 10-12 iunie, adică de astăzi și până duminică, se va desfășura cea de-a noua ediție a festivalului Seawolves Bike. Acesta va avea loc la Camping S din Mamaia Nord. Potrivit organizatorilor, nu vor lipsi dozatoarele de bere, tăria de întâmpinare, concursurile cu premii, cântările haiducești în jurul focului de tabără organizate până în zori. Va fi și o paradă moto, un late night show dar și focuri de artificii. Ca în fiecare an, și scena festivalului va fi super animată de trupe de rock noi și vechi sau consacrate. Astfel, această seară va fi dedcicată coverurilor.  Iată programul:
Astăzi – 10 Iunie (cover bands night): NEW DEAL – Serbia, Ziua Liberă – Constanta, Secret Society – Bucuresti, Hangover – Constanta, Hippy Band – Galati. Mâine seară vor fi spectacole cu trupe cunoscute și foarte cunoscute. Iată programul acestora: Sâmbătă – 11 Iunie (seară rock & heavy metal): ZDOB ȘI ZDUB – Rep. Moldova, Trooper – București, Magica – Constanța, Sanctuar – Timișoara, Astral Ofidian – Constanța.
Organizatorii au precizat că în fiecare seară, până la răsăritul soarelui, participanții se vor aduna pe plajă, în fața focului de tabără pentru tradiționalul recital folk&rock cu Silviu Covaci, care va acompaniat la tobe de Ionuț Micu. Prezentatorul evenimentului va fi Cristian Hrubaru, de la Rock FM!
“Ca și anii trecuți, motoarele și mașinile vor fi parcate separat de locurile de campare, într-un spațiu special amenajat și supravegheat non-stop (în interiorul campingului). Prețul unic de intrare la fest pe perioada celor 2 zile va fi de 35 Ron. Accesul în camping se va face pe baza de brățări, care vor fi de două feluri: brățări pentru acces doar în zona de concerte și terase și brățări pentru acces și în zona de campare.”
Cazarea se poate face fie la cort - gratuit bineînțeles - (condițiile în camping sunt excelente, toalete foarte curate, iar la dușuri este apă caldă non stop), fie la pensiunile sau hotelurile din zonă. Așadar, să înceapă distracția!

Publicat de Unknown la 13:31 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest
Postări mai noi Postări mai vechi Pagina de pornire
Abonați-vă la: Postări (Atom)

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare

  • La padurea de tei, langa Babadag
  • Nastase - PSD - a semnat contractul cu austriecii care taie paduri romanesti, iar Ponta .... l-a prelungit!!
  • de la strajeri, la pionieri si, mai apoi, la nimic
  • Amintiri despre Telegraf
  • Cabala, intre mit si realitate

Persoane interesate

umbre pe plaja

umbre pe plaja

Despre mine

Unknown
Vizualizați profilul meu complet

Arhivă blog

  • ▼  2016 (37)
    • ►  noiembrie (1)
    • ►  septembrie (1)
    • ►  august (6)
    • ►  iulie (2)
    • ▼  iunie (11)
      • S-a votat o mare realizare pentru turismul românesc
      • Interviu în exclusivitate: Războiul unui om de rân...
      • TE SIMȚI CA-N PARADIS! PĂCUIUL LUI SOARE, O INSULĂ...
      • Vor fi noi alegeri la Nicolae Bălcescu? Primarul V...
      • Pa-pa(ri) Apele Române! A demisionat, a fost demis?
      • Marea Neagră continuă să nască insule. Cea mai nou...
      • Primăria Costinești trage în jug de dragul primaru...
      • Seawolves Bike Fest 9 – la camping S în Mamaia
      • CINE VA CONDUCE JUDEȚUL, DRAGOMIR SAU ȚUȚUIANU? UN...
      • Noul Consiliu Județean Constanta va fi format din ...
      • Sute de deținuți sunt scoși la muncă pe străzile j...
    • ►  mai (10)
    • ►  aprilie (6)
  • ►  2015 (42)
    • ►  noiembrie (3)
    • ►  octombrie (5)
    • ►  septembrie (1)
    • ►  august (1)
    • ►  iulie (4)
    • ►  iunie (4)
    • ►  mai (3)
    • ►  aprilie (2)
    • ►  martie (7)
    • ►  februarie (7)
    • ►  ianuarie (5)
  • ►  2014 (56)
    • ►  decembrie (3)
    • ►  noiembrie (2)
    • ►  iulie (4)
    • ►  iunie (4)
    • ►  mai (8)
    • ►  aprilie (9)
    • ►  martie (13)
    • ►  februarie (9)
    • ►  ianuarie (4)
  • ►  2013 (40)
    • ►  noiembrie (4)
    • ►  octombrie (2)
    • ►  septembrie (7)
    • ►  august (3)
    • ►  iunie (1)
    • ►  mai (5)
    • ►  aprilie (2)
    • ►  martie (6)
    • ►  februarie (4)
    • ►  ianuarie (6)
  • ►  2012 (110)
    • ►  decembrie (16)
    • ►  noiembrie (10)
    • ►  octombrie (29)
    • ►  septembrie (8)
    • ►  august (1)
    • ►  iulie (7)
    • ►  iunie (6)
    • ►  aprilie (2)
    • ►  martie (10)
    • ►  februarie (6)
    • ►  ianuarie (15)
  • ►  2011 (119)
    • ►  decembrie (10)
    • ►  noiembrie (19)
    • ►  octombrie (7)
    • ►  septembrie (4)
    • ►  august (8)
    • ►  iulie (14)
    • ►  iunie (17)
    • ►  mai (6)
    • ►  aprilie (8)
    • ►  martie (14)
    • ►  februarie (2)
    • ►  ianuarie (10)


Tema Fereastră de fotografii. Un produs Blogger.