luni, 2 februarie 2015

Meseria de medic, foarte, foarte banoasa - "Dati banii vostri pentru sanatate!"

Habar nu ai de anumite relitati pana in momentul in care esti pus in situatia de a te confrunta pe teren cu ele. Inainte de acest moment ma gandeam cu emotie la situatia medicilor din Romania, atat de prost platiti incat aleg sa-si caute de munca in strainatate si sa plece in numar foarte-foarte mare. Ca asa stau lucrurile se stie, numai ca putina lume are idee cat de bine castiga unii medici care sunt in Romania si care aleg sa lucreze zi-lumina. Adica acum, in luna februarie este deja intuneric atunci cand ei termina programul. Asa, deci cum spuneam am fost la niste specialisti care lucreaza atat in spitalul judetean si care au si cabinete particulare. Va amintiti cum spunea Adrian Paunescu intr-o poezie a sa? "Dati banii vostri pentru sanatate!" Nu am uitat nici pe vremea lui Ceasca, atunci cand - internata in spital fiind - am dat 100 de l de benzina pentru sanatatea mea. Si a meritat, i-as da in orice moment, fara sa ma gandesc la nimic altceva. Nu banii sunt importanti, ci sanatatea noastra pe care o intretinem cu bani. Deci, sa revin. Am identificat in Constanta mai multi medici care detin cabinete particulare unde este o inghesuiala de nedescris . Cel putin 15 persoane isi asteptau cuminte randul sa intre in cabinet, cu toate ca exista o programare fixata de 10 zile, pe ore. Cei mai cautati sunt medicii neurologi si cardiologi, dar nici la psihiatrie sau ginecologie nu este o altfel de situatie. O consultatie este intre 70 si 100 de lei, asa ca va imaginati cam care sunt castigurile zilnice ale unui specialist.In jur de 2000 de lei pe zi!! Cel putin! Asta inseamna ca, lucrand 20 de zile pe luna castiga 40.000 de lei. Cum va suna? Nu neg faptul ca din acesti bani trebuie platite si asistentele medicale, si femeia de serviciu, si chiria la apartamentul in care isi desfasoara activitatea. Dar suma care le ramane la sfarsit de luna este deloc de neglijat. In lei sau valuta, tot este o suma uriasa. Si atunci pentru ce sa plece din tara, aiurea in lume? Sa fie medic de familie in Germania sau in Italia sau in Suedia ori Norvegia? Nu cred ca acolo pot castiga mai multi bani, doar ca ii castiga in mai putina vreme. Si, va asigur, are sau nu are bani romanul, atunci cand este vorba de a merge la un medic pentru ca are probleme de sanatate, o va face. Tuturor, multa sanatate!

4 comentarii:

  1. Stimata Maria Ionescu, lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Dvstr. ii puneti in aceeasi oala pe medicii specialisti cu medicii de familie. Acestia din urma sunt bataia de joc a sistemului de sanatate romanesc, ei sunt nevoiti sa emigreze pentru a putea trai decent. Dar sunt si medici specilisti care pleaca pentru a scapa de umilintele la care sunt supusi ei si pacientii lor in spitale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si am uitat sa va spun, in Franta, de exemplu, un medic de familie castiga de 10 ori mai mult decat in Romania si nu pentru ca lucreaza mai putin. Lucreaza si el zi-lumina.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru opinii. Sunt absolut convinsa ca ceea ce ati scris este perfect adevarat si provine de la un medic de familie care traieste in Franta. Este posibil sa ma fi pripit in momentul in are am publicat acest text si sa nu ma fi gandit la medicii de familie. Desi, exista si numerosi medici de familie care au un numar urias de asigurati! Mult succes va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu sunt in sistem,dar nici total afara din acesta.Pana sa calculam cam cat castiga anumiti midici(si ai f mare dreptate cu acele venituri), trebuie cateva clarificari:
    1-un medic specialist este foarte cunoscut,atunci cand ajunge un medic f bun
    2-un medic f bun,presupune 6 ani facultate + examen ( de regula ff greu)de rezidentiat la nivel national, unde specialitatile clinice se ocupa cu primele medii din tara
    3-cinci ani de rezidentiat cu 900lei/luna(cu ani in urma era mult mai mic salariul si ,nu reuseai sa-ti acoperi mancarea si cazarea in Centrul Universitar)
    4-examen pt absolvire rezidentiat
    5- examen pe un post liber oriunde in tara
    6-alti cinci ani ca simpu medic specialist(unde esti marginalizat de colegi, pe principiul 'ultimul venit - ultimul servit'),retribuit cam cu 1400 lei
    7 -examen de medic primar
    De aici inca 3 ani practica in specializare si abia devii medic cu renume,in cel mai fericit caz la 40 ani.
    Daaaa, dar de ce e coada la medici la privat?Cine ne obliga sa mergem toti la aceeasi coada?Sunt cabinete privatecu medici tineri(poate si experienta mai mica),dar in cautare de pacienti.Sunteti de acord cu mine ca sunt specialitati sa zicem la moda (gineco,cardio,oftalmo...),unde se face abuz de particulari,acolo unde profilactic orice generalist rezolva mici probleme?
    Recunoastem ca anumiti 'medici la moda' au cabinetele pline,dar care datorita marii adresabilitati,au un timp foarte mic afectat bolnavului si se intampla se dea gres?Sunt vinovati ei de adresabilitatea in exces,sau noi pacientii ca nu dam gir si celor mai tineri?
    In 1989 o gravida era urmarita curent de medicul de familie(e drept si acesta se deplasa regulat la domiciliul gravidei),si doar unul sau doua controale la ginecolog.Astazi e o moda,cel putin la 3 sapt direct la ginecolog.Cine e vinovat?
    Sa nu-i plangem insa prea mult pe generalisti.Cu 10 ani in urma,generalistul avea un buget...Ce s-a facut pentru profilaxie?
    Acu au centrele de permanenta.Cati bolnavi sunt rezolvati in aceste centre si cati sunt trimisi catre UPU.
    Concluzia este ca toti medicii din sistemul de stat,fie specialisti, fie generalisti sunt subfinantatiLa privat,...noi suntem arbitri.

    RăspundețiȘtergere