joi, 29 noiembrie 2012

Salvati Rosia Montana - miting la Alba Iulia

Am primit pe e-mail urmatoarea scrisoare: 
"Dragă prietene al Roşiei Montane,

Patriotismul NU e festivism. Patriotismul e luciditate şi acţiune, mai ales în momente de criză.
Vino la Alba-Iulia pe 1 decembrie ca să susţii cauza Roșiei Montane!
Punând presiune asupra autorităţilor locale, RMGC a determinat organizarea unui referendum privitor la minerit şi Roşia Montana, în 35 de localităţi ale judeţului Alba pe care ştie că le controlează, prin intermediul primarilor şi, mai ales, prin promisiunea mincinoasă a creării de locuri de muncă în zone sărace.



 Pe 9 decembrie, Gold Corporation îşi va face publicitate cu bani publici, profitând nu doar de colaboraţionismul consilierilor judeţeni, ci şi de starea economică precară, dezinformarea şi manipularea, vechi de peste un deceniu, din comunităţile locale.
Nu vor fi consultaţi cetăţenii din Alba-Iulia. Nu vor fi consultaţi românii privitor la înstrăinarea pe nimic a resurselor neregenerabile ale ţării. Nu vor fi consultaţi cetăţenii din zonele transfrontaliere care ar putea fi afectate în caz de accident sau proastă gestionare a exploatării. Nu se vor re-discuta aspectele care nu pot fi decise prin vot, cum ar fi gradul de periculozitate al cianurii de sodiu, al infiltrării de metale grele în pânza freatică, distrugerea iremediabilă a patrimoniului natural şi cultural, compromiterea oricăror şanse de dezvoltare durabilă, echilibrată, economic sănătoasă a regiunii.
Vino la Alba cu un însemn al Campaniei Salvaţi Roşia Montană. Fă-ţi un steag, un banner sau hai cu mâinile goale, dar cu sufletul şi vocea pregătite să mai spună o dată, tare, adevărul:
Rosia Montana nu e de vanzare!"

Eu, din nefericire, nu am cum sa ajung la Alba Iulia - dar voi, cei ce locuiti in apropiere nu aveti nici un motiv sa nu o faceti!

Recife artificiale in Marea Neagra



În perioada 29 – 30 Noiembrie 2012, la Odessa, Ucraina, are loc prima masă rotundă din cadrul proiectului „Research and REstaration of the Essential Filter of the Sea – REEFS”, proiect finanţat de Programul Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007-2013.
Scopul întâlnirii este revizuirea cadrului legislativ şi instituţional, dar şi procedurile administrative referitoare la practicile de amplasare a recifelor artificiale, ca  modalitatea de restaurare a ecosistemului Mării Negre, în ţările partenere: Bulgaria, România, Georgia, Turcia şi Ucraina.
Oamenii de ştiinţă, cercetătorii, ecologiştii, experţii jurişti şi reprezentanţii ai organismelor publice vor schimba informaţii şi vor aduce în discuţie aspectele legale şi de mediu ale amplasării recifelor artificiale, măsurile necesare de advocacy, precum şi construirea de reţele şi sinergii între părţile interesate din jurul bazinului Mării Negre.
Discursurile de deschidere vor fi susţinute de prof. Boris Aleksandrov,  de la „Institutul de Biologie al Mărilor din Sud (OBIBSS)” şi de Tzvetkov Petko, manager de proiect din partea Fundaţiei Bulgare pentru Biodiversitate, beneficiarul proiectului.
Instituţiile care vor lua parte la implementarea acestui proiect sunt: Bulgarian Biodiversity Foundation, Georgian ILIA State University din Tbilisi, ONG Mare Nostrum din Constanta, Turskish Black Sea Technical University din Trabzon şi, partenerul gazdă, Odessa Branch of the Institute for Biology of Southern Seas (OBIBSS). Din partea română, la dezbateri, vor participa Marian Paiu, responsabil proiect ONG Mare Nostrum, Cătălin Anton şi doi reprezentanţi ai Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanţa, Camelia Dumitrache şi Cornel Ursache. Reciful construit în Bulgaria se doreşte să fie din polipropilenă, dar legislaţia din ţara noastră impune ca acesta să fie din beton sau fier. Locul de amplasare a recifului este în largul portului Constanţa, în zona Cazinoului, iar perioada optimă pentru acest lucru este la sfârşitul lunii februarie – începutul lunii martie 2013.
„Research and Restoration of the Essential Filters of the Sea (REEFS)” este un proiect – pilot internaţional axat pe cercetarea ştiinţifică a impactului recifelor artificiale asupra mediului marin din Marea Neagră. Bugetul total este de 627 650 EURO, din care suma oferită de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007-2013 este de 564 885 EURO.

Concert Club Doors

Clubul Doors va invita, duminica, 2 decembrie la concertul trupei  Emeric Set, al cărei lider este folkistul clujean Emeric Imre .
Pe ritmuri uneori cu tentă de jazz, alteori cu note de folclor şi câteodată în stilul clasic al folk-ului din anii ’80, cu piese precum „Oraţie de nuntă” şi „Balada lui Ilie de la Sculărie”, repertoriul trupei Emeric Set este bogat în poezie şi umor. Vor răsuna, de asemenea, pe scenă, şi piese de pe albumul „Nebun de alb” al lui Emeric Imre.
  Evenimentul este programat pentru ora 21:00. Pretul unui bilet este de 30 de lei. Rezervarile se fac la telefon 0763 66 16 22.

miercuri, 28 noiembrie 2012

Trece sau nu Portul Constanta in administrarea autoritatilor locale?



Parlamentarii PSD de Constanta - deputatii Eduard Martin si Manuela Mitrea, si senatorii Alexndru Mazare si Nicolae Moga, au depus, nu cu multa vreme in urma, la Parlament un proiect de lege care vizeaza transmiterea cu titlu gratuit a milioane de actiuni detinute de stat la Compania nationala Administratia Porturilor Maritime SA Constanta catre mai multe consilii locale din judetul Constanta pe raza carora sunt porturi (Constanta, Mangalia, Navodari si comuna Agigea) si se efectueaza operatiuni portuare. 31% din totalul actiunilor companiei, vor fi trecute la Consiliul local municipal Constanta. In acest caz, municipalitatea Constanta va detine pachetul majoritar de actiuni, 51% (la ora actuala, in urma unui proiect de lege depus in anul 2008 si adoptat ulterior de Parlament, Consiliul local municipal detine 20% din actiunile CNAPMC). Consiliului Judetean Constanta ii vor reveni 15% din actiuni, Consiliului local al Primariei Navodari ii vor fi transmise 3% din actiuni, Consiliului local al Primariai Agigea ii vor reveni 4% din actiuni, iar Consiliului local al Primariei Mangalia ii va fi transmis 2% din capitalul social al CNAPMC.
Structura actionariatului companiei maritime va fi: 51% Consiliul local al municipiului Constanta, 15% Consiliul Judetean Constanta, 20% Fondul Proprietatea, 5% Ministerul Transporturilor, 4% consiliul local al comunei Agigea, 3% Consiliul local al primariei Navodari si 2% Consiluil local al primariei municipiului Mangalia.
Consiliul local al municipiului Constanta va exercita toate drepturile si executa toate obligatiile ce decurg din calitatea de actionar majoritar.
In Europa sunt foarte multe porturi performante care au in structura actionariatului autoritatile locale. De exemplu in Belgia, portul Anver are guvernul local unic actionar. In Danemarca, portul Copenhaga este detinut 50% de catre Corporatia de Dezvoltare a Portului si municipiului, iar 50% de actionari privati minoritari (care detin diferite procente). In Germania, portul Hamburg este 100% in administrarea municipalitatii (care a infiintat o companie de administrare). Portul Rotterdam, din Olanda are ca structura a actionariatului 70% municipalitatea Rotterdam si 30% statul olandez.  in Letonia, portul Riga este detinut 50% de statul leton, iar 50% de guvernul local.
Daca acest proiect de lege va trece, lucru de care parlamentarii de Constanta nu se indoiesc procedura de adoptare va dura intre 9 luni si un an.
Miza adoptarii acestui proiect este una foarte mare pentru autoritatile locale. In primul rand, este vorba de foarte multi bani, obtinuti din dividende. Cu 51% din capitalul social, consiliul local al primariei Constanta ar putea primi 5-6 milioane de euro anual, Mangalia ar primi 200.000-300.000 de euro, Navodari 400.000 euro, iar Agigea in jur de 500.000 euro anual. Sunt sume importante pentru bugetele locale; in plus, actiunile detinute la Compania maritima ar permite autoritatilor locale sa acceseze mult mai multe fonduri europene.
Proiectul se afla deja in atentia ministerelor; recent, consilierii locali municipali s-au intrunit in sedinta de consiliu pentru  a vota un proiect de hotarare privind preluarea pachetului de 31% din actiuni. Astazi a fost randul consilierilor judeteani de a vota un proioect de lege similar; singura diferenta dintre cele doua proiecte de hotarare este dimensiunea pachetului de actiuni. 
In CLC, consilierii locali ai PDL s-au opus unei astfel de hotarari de consiliu. Primarul Radu Mazare le-a spus: "sa inteleg ca sunteti impotriva unui proiect de hotarare care ar aduce mult mai multi bani la bugetul local?". Ca aceasta a fost motivul sau poate a fost doar o strategie de campanie electorala, greu de spus. Cert este ca, in campanie fiind, candidatii mai multor formatiuni politice, printre care amintesc ARD, PRM, PER se declara impotriva acestei preluari a pachetului majoritar de actiuni. 
Pe de alta parte, candidatii USL marjeaza foarte mult pe aceasta initiativa parlamentara. ramane de vazut  cum percep constantenii posibilitatea ca APMC sa treaca in administrarea autoritatilor locale.


marți, 27 noiembrie 2012

Capul taiat sabia nu-l taie, dar nici palaria nu sta pe el

Ne aflam in plina campanie electorala si e plina Constanta de fete zambitoare si care fac promisiuni frumoase. Unul spune ca va salva zona peninsulara desi proiectul CLC in acest sens a fost adoptat inca din 2011, iar lucrarile de refacere a zonei au inceput deja. Altul vrea sa  introduca o lege a asistentei sociale, desi o astfel de lege a fost votata la sfarsitul lui 2011. Un altul uita ca nu candideaza la Primaria Constanta si promite ca va construi gradinite. Vorbe frumoase si proiecte sublime despre Educatie, Sanatate etc. Putini dintre ei vin si prezinta ceva concret. Nu stiu cati dintre candidatii absorbiti cu totul de campania electorala stiu ca astazi, un copil de clasa a X-a a fost luat cu ambulanta de la liceu pentru ca era baut. Cati oare dintre ei stiu ca, saptamana trecuta, s-au batut  elevi atat la Liceul Ovidius, cat si la scoala generala din Murfatlar? ISJ a intervenit, s-au dat sanctiuni drastice, cu scaderea notei la purtare chiar si pana la 4. Problemele noastre sunt multe si simt ca ne invartim intr-un cerc vicios. Nu sunt bani, iar de aici pleaca toate nenorocirile, incapend cu degradarea invatamantului si pana la degradarea noastra umana. Cat despre aceasta din urma, tot statul a dat apa la moara lenesilor, incurajand nemunca. Am prieteni la tara care  nu isi gasesc un barbat sau baiat care se duca vacile la pasune. Cu toate ca oamenii ar putea fi platiti bine si ar primi si mancare. Dar, ei nu, stau pe marginea santului, tolaniti, si mai trag de cate un vecin mai instarit, sa le dea si lor o tuica, ca sunt tare amarati. Ajutoarele sociale primite se duc gtot la crasma; mai grav este ca aproape nici un edil nu mai conditioneaza plata ajutorului social de munca prestata in folosul comunitatii. Asta e problema romanilor saraci, ca s-au obisnuit sa primeasca de pomana - ajutoare sociale, sacosele pline in campanie, sprijin de la primarie sau consiliul judetean. Cand vezi ca i se darama gardul unui om, il ajuti sa si-l repare, daca nu-l tin puterile sa o faca singur. Dar cand e vorba de un coscogeamitea omu', sanatos si zdravan, care nu pune osul la treaba ca e sub demnitatea lui sau nu are chef sa dea cu o mana de  var, atunci nu cred ca statul trebuie sa il ajute. Exista o expresie celebra, dar pe alocuri e cunoscuta numai pe jumatate. Se spune: capul plecat sabia nu-l taie! Dar expresia corecta este: capul taiat sabia nu-l taie, dar nici palaria nu sta pe el!
Cat despre bani pentru implementarea proiectelor, ar fi daca nu s-ar mai fura atata. Daca s-ar respecta macar legile existente si ar scadea la jumatate economia subterana. Dar cine sa o faca?  
Cam atat am avut de spus pentru astazi!

duminică, 18 noiembrie 2012

Circul Electoral

Un foarte bun si vechi prieten, care locuieste in Braila si e tare "incantat" de circul electoral valabil de fiecare data cand sunt alegeri, mi-a trimis urmatoarea poezie. Sper sa va placa si voua!  
CIRCUL
de Costi Gazea


Lume, lume, soro lume,
Veniţi să vedeţi minune!
Cum un lup se face miel
Până când votezi cu el.
Dracii se transformă-n sfinţi,
Răii toţi se fac cuminţi,
Că aşa-i la carnaval
Când e an electoral!

Uite-l cocoţat pe-o sârmă
Dând înnebunit din mână,
Şi c-o voce fără timbru
Ne promite echilibru.
Altul, ce e magician
Falit, fără nici un ban,
Din jobenul sclipitor
Scoate-un deget la popor!
Dar nu -i nimic imoral,
Fiindcă-i an electoral!

Din patru în patru ani,
Orăşeni dar şi ţărani
Asistă cu anevoie
La un circ fără de voie,
Ce se vrea deloc banal
Fiindcă-i an electoral!

Intră-n scenă plin de viaţă
Unul uscăţiv la faţă,
Ce „poate” printr-o magie
Să aducă bogăţie.
Toate babele-s în draci
Şi  întreabă-ntr-o misivă
Că „ de n-or mai fi săraci
Noi cui vom mai da colivă?”
Nimic nu e anormal
Fiindcă-i an electoral!

Măscărici cu nasuri roşii
Şi-au tras pe picior galoşii,
Şi-au pornit avizi prin sate
Să se umple de mandate.
Pixuri, şepci şi calendare
Se împart la fiecare.
Mici şi bere la pocal,
Ori la bal,ori la spital!
Doar e an electoral!

În circ lumea-i împărţită
Printr-o logică tâmpită,
Şi văd cum dresori dibaci
Se retrag trişti şi săraci,
Iară măscărici mai tineri,
Făcuţi dresori într-o vineri,
Umplu arena cu lei,
Doar să pui votul pe ei.
Staţi cuminţi că nu-i mortal
Fiindcă-i an electoral!

Pe bănci tari, numerotate,
Cu priviri cam derutate,
O mulţime stă s-aştepte
Pe cineva să-i deştepte.
Nu c-ar vrea să se trezească
Doar  să se îmbogăţească
Rezemaţi în gard, pe coate,
Fără muncă, de se poate.
Şi-un pic poate fi real
Fiindcă-i an electoral!

Doamne, câtă reverie!
Ce speranţă, ce beţie!
Pe la colţuri se agită
Steaguri, lume ameţită.
Şi în tot acest delir
Un moş zice ”Hai sictir!”

Epilog:
Vezi că tuşul din ştampilă
Nu-ţi schimbă viaţa umilă.
EL primeşte-o nouă viaţă,
TU „Femeia cu mustaţă”
Oare e paranormal,
Sau e an electoral?

sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Ziua pe care Einstein a prezis-o a venit ...

Am primit pe e-mail aceste poze insotite de explicatiile aferente. Trebuie sa le impartasesc cu voi, prietenii mei!
Luind o cafea la un pub ...


O cina la un restaurant ...


Apreciind arta la un muzeu ...



O draguta conversatie intr-un coffee shop ...


O zi placuta la Mare...


Pe stadion, cu echipa favorita...


La onomastica unei colege...



La o plimbare cu masina...


Albert Einstein:" Imi e teamă de ziua când tehnologia va înlocui interacțiunea umană. Lumea va avea o generație de IDIOȚI "
 











joi, 15 noiembrie 2012

Matei a fost arestat pentru 29 de zile

In aceasta seara, magistratii Tribunalului Bucuresti au emis mandat de arestare pentru 29 de zile pe numele primarului orasului Navodari, Nicolae Matei.
Potrivit procurorilor DNA, in perioada iunie-octombrie 2012,  Matei  i-a solicitat unui ofițer de poliție judiciară cu funcție de conducere (denunțător în cauză) să-i ofere protecție în anchetele penale care-l vizau și să intervină în aceste anchete pe care le inculpatul le considera abuzive, nejustificate și motivate politic. În schimb, ofițerului de poliție i s-a promis o recompensă, materializată prin acordarea, în data de 25 octombrie 2012, a două loturi de teren situate în Năvodari. Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, prin simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de acești intermediari. Conform contractelor, prețul acestor terenuri este de 59.000 de lei.
Decizia poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.
Avocatul lui Matei sustine ca nu exista probe directe care sa il incrimineze pe edilul din Navodari.
Ca este sau nu vinovat, mie mi se pae deplasata arestarea lui preventiva. Nu a omorat pe nimeni, nu a talharit sau violat pe cineva astfel incat sa fie considerat pericol public si sa necesite mandat de arestare. El putea fi cercetat in stare de libertate si procesul putea sa isi urmeze calea fireasca. E drept, insa, ca arestarea sa va grabi procedurile legale si instantele de judecata se vor "misca" mai repede.
Si "da" bine in campania electorala sa arati ca un primar PSD ales cu 80% din voturile populatiei este corupt!
Este evident ca Matei va fi eliberat mai devreme sau mai tarziu. Dar i "s-a aratat pisica"!
Si aceasta pisica are gherutele ascutite!

Primarul din Navodari, retinut de procurorii DNA


Ieri, primarul orasului Navodari, Nicolae Matei, a fost ridicat de catre procurorii DNA si dus la sediul central de la Bucuresti pentgru audieri. Dupa mai multe ore, a fost emisa ordonanta de retinere pe numele edilului, sub acuzatia de  dare de mita. Iata cum suna si comunicatul DNA: 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează acte de urmărire penală față de inculpatul MATEI NICOLAE, primarul orașului Năvodari, județul Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.
Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
În perioada iunie-octombrie 2012, inculpatul Matei Nicolae, primarul orașului Năvodari, i-a solicitat unui ofițer de poliție judiciară cu funcție de conducere (denunțător în cauză) să-i ofere protecție în anchetele penale care-l vizau și să intervină în aceste anchete pe care le inculpatul le considera abuzive, nejustificate și motivate politic. În schimb, ofițerului de poliție i s-a promis o recompensă, materializată prin acordarea, în data de 25 octombrie 2012, a două loturi de teren situate în Năvodari. Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, prin simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de acești intermediari. Conform contractelor, prețul acestor terenuri este de 59.000 de lei.  

Inculpatului i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 14 noiembrie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore. La data de 15 noiembrie 2012, inculpatul urmează a fi prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție." 
Reactia PSD Constanta nu s-a lasat mult asteptata. Inca de aseara a fost remis un comunicat de presa, pe care il redau integral:
"Masura reţinerii de către DNA Bucureşti a primarului oraşului Năvodari, Nicolae Matei, este nejustificată şi abuzivă, neavând alt rol decât acela de a intimida primarii USL aflaţi în campanie electorală pentru  alegerile parlamentare din 9 decembrie. În absenţa evidentă a unui flagrant dovedit, intervenţia DNA nu este justificată de Codul Penal şi se înscrie în categoria altor reţineri sau arestări cu tentă politică.
Nicolae Matei este unul dintre primarii constănţeni care au obţinut un scor foarte bun la alegerile locale, aproape 80% dintre locuitorii oraşului Năvodari încredinţându-i cel de al treilea mandat.
Nicolae Matei a fost permanent şicanat şi ameninţat de procurorii DNA care l-au audiat sub diverse pretexte şi în timpul campaniei electorale de la alegerile locale.
USL Constanţa cere ca aceste implicări ale DNA în viaţa politică să înceteze şi îşi manifestă încrederea că astfel de acţiuni de forţă ale procurorilor, controlaţi în continuare de preşedintele Traian Băsescu, nu vor reuşi decât să mobilizeze şi mai mult candidaţii şi echipele de campanie ale USL.
De altfel, în urmă cu două zile, într-o intervenţie televizată, Traian Băsescu a cerut imperativ DNA să continue regizarea flagrantelor şi reţinerile abuzive, demonstrând încă o dată că i-a  transformat pe procurorii DNA în agenţii săi de poliţie politică."
Astazi, Nicolae Matei va fi prezentat magistratilor Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare pentru o perioada de 29 de zile. 
Chiar daca Matei este vinovat, faptul ca a fost retinut in plina campanie electorala este de natura a ridica semne de intrebare vizavi de procurorii DNA. Ramane de vazut daca  va fi arestat sau nu!

joi, 1 noiembrie 2012

Candidati interesanti pentru Colegiul 5. Il bate Manea pe Iorgus?

Am ajuns si la colegiul 5 pentru Camera Deputatilor; de astazi vorbesc despre candidaturi certe. Toate partidele politice (si alintele inregistrate oficial) si-au depus dosarele de candidati. Iata aliantele, partidele care s-au insris oficial in batalia pentru alegerile parlamentare: USL (PNL, PC, UNPR, PNTCD - aripa Ciorbea) si PSD), ARD (PDL, FC, PNTCD - aripa Pavelescu), UDMR, PER si PRM. Colegiul 5, la care voi face astazi referire, cuprinde urmatoarele localitati: Mangalia, 23 August, Costinesti, Limanu, Pecineaga si Tuzla. Daca ne uitam putin la structura acestor localitati si la felul in care au decurs alegerile locale, am putea concluziona ca Victor Manea, candidatul USL, ar castiga fluierand colegiul. Mangalia, municipiul in care a candidat Zanfir Iorgus (candidat pentru un nou mandat din partea ARD) a fost castigata de Radu Cristian - sustinut de PNL (ulterior, dupa reorganizarea alegerilor, el a fost sustinut de USL in ansamblul ei). Cosatinestiul este comuna castigata de liberalul Traian Cristea; el a avut mai multi contracandidati, inclusiv pe Ema Gavrila (din partea PC). Ea insa a pierdut alegerile locale si acum candideaza pentru un fotoliu in Parlament, din partea PPDD. Dar hai sa va prezint candidatii so apoi sa detaliez activitatea lor politica, si nu numai. Pentru colegiul 5 se vor bate cu arme si munitii Victor Manea (USL), Zanfir Iorgus (ARD), Ema Gavrila PPDD, Alexandru Orezeanu (PER), Marius Ciobanu (PRM) si Jakab-Ughy Istvan (UDMR).
Victor Manea este nascut in Constanta si este jurist si licentiat in dreptul afacerilor. In viata politica a intrat inca din anul 1990; fireste, s-a inscris in PNL, partid pe care nu l-a parasit niciodata (adica nu a fost un traseist politic!). A detinut 4 mandate de presedinte al organizatiei de tineret PNL Constanta si tot atatea mandate de vicepresedinte la nivel national. La ora acuala este presedintele organizatiei municipale PNL Constanta. In anul 2008 a fost candidatul liberalilor la Primaria municipiului Constanta (a pierdut, cum se stie, in fata lui Radu Mazare). Si-a facut o intrare neobisnuita in oras, calare pe un elefant. Nu stiu cat de bine primit a fost acest fel de campanie, dar este clar ca a ramas in memoria colectiva ca omul care s-a plimbat cu elefantul!  In mandatul 2004-2008 a fost consilier judetean, iar in 2008-2012 a fost consilier municipal.
La momentul actual este director al firmei Berto Lune SRL. Manea este foarte cunoscut pe colegiul 2, dat fiind faptul ca a fost responsabil de zona Mangalia pa parcursul alegerilor locale; de asemenea, el va avea parte de sprijnul primarilor liberali de la Limanu, 23 August, Costinesti. Nici primarii PSD (care au candidat sub sigla USL) din Tuzla si Pecineaga nu vor sta cu mainile incruscisate, ci il vor sustine pe Victor Manea.
Principalul contracandidat al lui Manea este Zanfir Iorgus. El este binecunoscut atat in zona Mangalia, cat si in localitatile ce sunt in componenta colegiului 5.
Despre Iorgus ar fi multe de spus; a fost primar al municipiului Mangalia din 1996, pana in 2008. Adica a condus 12 ani (trei mandate) si a piedut in anul 2008 in fata lui Claudiu Tusac (cumatrul sau!). Initial Iorgus a fost un taranist convins; totul pana cand PNTCD a intrat in conul de umbra care il tine la fund si acum. Apoi a cochetat un pic cu PSD, iar apoi s-a oprit in barca PDL. Actualmente este deputat PDL pe colegiul 5.
Iorgus s-a nascut in Moldova, (nu mai retin exact in ce localitate) si a facut liceul si facultatea la Galati. Dupa absolvire s-a angajat la santierul 2 Mai Mangalia  (probabil venise acolo prin repartitie guvernamentala, asa cum era sistemul pe atunci). Din '93 pana in '95 (cand a devenit primar) a fost manager al firmei Zimcom SRL Mangalia. In 2007, jurnalistul Adrian Carlescu (contracandidat al lui Iorgus la alegerile locale din acest an) demonstra ca firma lui Iorgus, Zimcom, detine in patrimoniu doua minihoteluri din Jupiter, respectiv Nalba si Mimoza, latura de sud a complexului comercial Callatis din cenrtul Mangaliei, doua apartamente si un teren agricol. De asemenea, familia Iorgus avea un hotel in Eforie Nord, un teren intravilan La Steaguri, in Neptun. Asta in 2007! Intre timp, oponentii lui Iorgus l-au acuzat de multe alte afaceri, inclusiv de lotizarea padurii Comorova. Au spus ca el are mai multe loturi acolo, prin interpusi. De asemenea, i se pune in carca faptul ca semnat contractul cu Callatis Therm, firma din cauza careia locuitorii din Mangalia au rabdat de frig iarna trecuta. Nu este lipsit de importanta nici scandalul pe care l-a avut cu Crucea Rosie si care viza o suprafata de teren din curtea Spitalului Mangala. In fine, pe numele lui nu exista nici un dosar penal, astfel ca, pana la proba contrarie, este curat ca lacrima!
In fine, despre sansele sale la un nou mandat nu ma pot exprima; este cert ca va fi o batalie in toata regula. El, ca si deputat, a avut o activitate bogata, dar nimeni nu va uita ca partidul din care face parte (PDL) a taiat salariile si pensiile.
In ceea ce o priveste pe Ema Gavrila, candidatul PPDD, are un trecut politic interesant; a canadidat atat in 2008, cat si in 2012 pentru primaria Costinesti. De fiecare data, din partea unui alt partid politic. In 2008, era candidata din partea PSD, in 2012 s-a vehiculat numele ei ca si candidat din partea PDL, insa ulterior a acceptat oferta PC si a candidat la primarie din partea acestei formatiuni politice. Acum o regasim pe lista PPDD. Ema Gavrila este om de afaceri, dar a cochetat si cu modelingul si a scris si o carte. Este o femeie inteligenta, determinata si spera ca va putea deveni deputat. Nu stiu ce sanse are Ema Gavrila in fata lui Victor Manea si a lui Zanfir Iorgus, dar nu se stie niciodata.