joi, 16 februarie 2012

Afaceri pe spinarea pacientilor spitalului de urgenta

Daca se intampla sa pice nenorocul pe tine si ajungi internat in Spitalul de urgenta Constanta ai parte de o experienta de neuitat. Legea nescrisa domina in intregul sau acest spital. "Muschii" de la intrare te trateaza dupa cum le place sau nu zambetul tau sau dupa cum stii sa indrugi verzi si uscate. Spaga nu se mai da la intrare pentru ca, cineva destept cu adevarat a introdus un program de vizita; pana la ora 16.00 (dar nu inainte de 14.00) se poate intra gratuit in vizita la bolnavi, iar dupa 4 p.m. se plateste o taxa de 5 lei. Situatia delicata  cu acesti paznici poate aparea insa atunci cand se pune problema ducerii de medicamente si/sau cea a externarii. Daca nu ati  calcat de multa vreme prin aceasta hardughie (pe care eu as desfiinta-o, in beneficiul unor clinici mai mici, care sa poate sa fie manageriate eficient!) trebuie sa stiti ca spitalul nu are deloc fonduri pentru medicamente. De-abia asigura bolnavilor mancarea, caldura (phiiiii, dar ce caldura, cred ca erau cel putin 25 de grade Celsius in saloane) si lenjerii curate.  Orice tratament ar avea un bolnav de facut, el trebuie cumparat. In spital nu primesti nimic; nici aspirina, nici ser fiziologic, nici antibiotice, nici vitamine. Nici macar banalele branule pentru perfuzii nu se dau. Deci, toata lumea cumpara tratamentul. Nimeni nu are obiectii, pentru ca toata lumea intelege ca sistemul sanitar este falit! Bine, dar unde sunt banii pe care ii dam la bugetul asigurarilor de sanatate, ati putea intreba pe buna dreptate! Si totusi, pacientii si familiile acestora pun mana de la mana si cumpara tratamentul prescris de medicul specialist. Din fericire, medicii specialisti nu sunt ca multi medici de familie, care prescriu tratament scump pentru ca marile companii farmaceutice le fac "cadouri" consistente pentru retetele de medicamente scumpe varate pe gatul pacientilor inscrisi.  Asa ca medicii din spital prescriu medicamente mai ieftine, cu aceeasi eficienta terapeutica. Iar familiile celor bolnavi dau fuga sa le cumpere, in farmacii aflate in proximitatea spitalului. Sunt cateva farmacii, majoritatea practicand preturi nejustificat de mari. Dar, n-o sa merg pana in Tomis Nord sau Poarta 6 pentru a cumpara medicamente. Culmea este ca s-a deschis si in incinta spitalului (de fapt, a Policlinicii 1) o farmacie, Eurosantis se cheama. In permanenta sunt cozi acolo, iar vanzarile sunt de zeci de mii de lei pe zi. Buna afacere!Nu va spun a cui este farmacia, dar jurnalistii de ancheta pot afla foarte repede!
O alta afacere pe spinarea bolnavilor este cea cu papica. Ca mancarea din spital nu este suficienta si trebuie suplimentata cu un cartof taranesc si un piept de pui la gratar se stie. Restaurantul e tot in corpul spitalul, la parter - doar ca portiile au preturi echivalente cu cele ale marilor restaurante. Ca de, bolnavul trebuie sa manance, iar vizitatorul se simte obligat sa merga cu o duda, doua, la spital. Asa se face de cand lumea! Si baga mana in buzunar, indiferent cat costa! Un alt loc un de afacerile merg ca pe roate este la cofetaria din spital.  Preturi de cofetarie! Prajiturile, treaca-mearga; nici prea scumpe, nici ieftine. Dar  un bidon de apa plata sa te coste aproape dublu fata de un magazin alimentar, mi se pare chiar o jecmaneala pe fata. Cat despre suc, numai  de-ala la 10 lei litrul!
Sa tot fii bolnav! Doamne-fereste, suflati in san!
Despre bancnotele strecurate cu grija in buzunarul halatelor albe, cu alta ocazie! Sa-mi revin nitel!

3 comentarii:

  1. Sincer, as fi vrut sa iti las un comentariu la postarea asta pentru ca ai aratat multe lucruri total anormale care se petrec in spitalele romanesti. Dar, practic, ma lasa fara cuvinte. Si apoi, degeaba zicem noi pana cadem pe jos daca puterea din tara asta nu da doi bani pe ce trebuie facut. O sa iti zic un singur lucru. Stii ce mi-a zis seful meu azi? Ca Ghana (tara africana) este deja mult mai dezvoltata decat Romania. Il cred, el fiind un om care a vazut cam toate tarile de pe planeta. Pacat, mare pacat, pentru Romania...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum despre tine Lili, n-am mai avut o veste de mai bine de un secol, primo: salut, să ai sănătate, şi să fi iubită la fel cum te iubesc eu. Secundo; pe unde, cam ce, sper că OK! Tertio: dacă ai chef, timp şi posibilitate, primesc materiale spre o eventuală publicare, mai devreme sau mai târziu, eventual deloc, pentru o defunctă revistă. Dar cum şi pasăroaia aia mitică si-a revenit, cum şi un prieten al meu a dat mâna cu mânerul coasei şi s-a sculat(sic!), poate tot aşa, cu bunăvoinţa mea şi a prietenilor , zic poate, şi revista va mai da un semn. Măcar aşa, cât să creadă unii că suntem totuşi vii, şi să se teamă şi să se minuneze şi să ne pupe!
      Să trecem la chestiune!
      Despre Spital, în viitorul extrem de apropiat, numai de bine! Cine va pune mâna, pe bune, pe acest colos vă las să ghiciţi, dacă aveţi opţiuni. Dacă vă imaginaţi că ar fi alternative. Ca şi despre zona peninsulară. Da eu cred că nu sunteţi tâmpiţi, că altfel n-aţi mai fi aici, cu ochii beliţi. Acum, azi adică, prin Spital sau prin zonă există un număr neprecizat de containere, nedesfăcute, pe care eu, contribuabil, am dat milioane de euro, dar n-are cine să le desfacă. Şi de ce ar face-o? Doar ca să aibă bătaie de cap. Căci acolo, ascunse de ochiul public, sunt aparate, ustensile, materiale ce pot salva vieţi. Dar mai bine vor salva vieţi, după iminentul faliment, pierderea documentelor containerelor şi trecerea lor la proprietarii care vor venii la cârma sănătăţii constănţene. Apoi, când va fi pe bani, privată, să vezi ce zbârnâind se va dezvolta şi va funcţiona sistema de sănătate. nă atunci însă, RIP pentru sistem şi pacienţii care nu pot pleca la un real aşezământ de sănătate!

      Ștergere
  2. FELIVIREL VIOCIAN CEL VIU26 februarie 2012 la 22:04

    NU AM DE GIND SA IMI CER SCUYE CA NU CUNOSC SI NU STAPANESC DE NICI UN FEL ACEST INSTRUMENT DE LA CARE VA TASTEZ ACUM, LA CEAS DE SEARA, DAR, COMPARATIV CU ALTE LATURI ALE CUNOASTERII UMANE, ACEST UTILAJ ESTE UN BAGATELLE. EU STIU UNELE PE CARE NU LE STIU ALTII, SI ALTII STIU CEVA CE NU STIU EU. SI SUNT TARE CURIOS, CAM CE O SA SE INTIMPLE CIND SE VA OPRI CURENTUL. DAR NU DE ASTA VA FREC LA RIDICHE, CI FIINDCA, DACA TOT AM DESCOPERIT TASTATURA LIBERA DE ACASA, MI/A VENIT EVIDENT SI POFTA DE TASTARE. DOAR CA ARE CU TOTUL ALT FORMAT, SI DE NICI O CULOARE N/AM REUSIT SA SCRIU PE LIMBA MEA. DACA ERA IN GERMANA... AR FI FOST ZER GUD.
    CICA PE LA O SECTIE DE CHIRURGIE, PITULATE BINE S/AR AFLA SI CEVA SCULE DEOSEBIT DE SCUMPE SI PRIMEJDIOASE, CA NU VREA NIMENI SA SE INCUMETE SA LE FOLOSEASCA. UN FEL DE CASTI/MASTI PENTRU MICRO SI ALTE SPECIALE DE SE UMBLA CU BISTURIUL MAI CEVA CA CU LASERUL. SAU INVERS. IAR PRIN SECTIE PLASMELE SUNT MAI NUMEROSE DECAT PACIENTII. DAR NU E VOIE DE LA SFANTUL PETRU SA SE JOACE CINEVA CU ASTFEL DE JUCARELE, CA AU COSTAT PREA MULTI BANI, SI DACA AR FI FOLOSITE AR RAMANE SI RAIUL SI IADUL FARA MARFA. ASA CA MAI BINE ZAC, PACIENTII TREC PRECUM APA, LA VALE, SPRE CIMITIRE CU PORTILE DESCHISE, IAR SISTEMUL SANITAR BUGETAR PROSPERA SPRE LIPSA DE GRIJA SI VESNICA FERICIRE A POPORULUI VOTANT. IN ALTA ZI POATE NIMERES UN COMPUTER CU MAI PUTINE FITZE SI MAI MULTA INTELEGERE PENTRU UN NECUNOSCATOR ALE TEHNICII SECOLULUI MINUNAT.

    RăspundețiȘtergere