Aseara s-a desfasurat, la Neptun, intalnirea senatorilor romani cu primarii judetului Constanta. La sedinta au participat aproape toti senatorii (au fost si lipsuri, dar asta este de cele mai multe ori!) romani, presedintele Consiliului Judetean Constanta - Nicusor Constantinescu - dar si primari constanteni. Pe langa multe alte probleme luate in discutie, mi s-a parut foarte important proiectul privind trecerea Hergheliei Mangalia din administrarea Regiei Nationale Romsilva in administrarea Consiliului Judetean Constanta. Despre acest subiect am mai scris, este de ceva vreme de interes local, dar ma vad obligata sa revin cu mai multe informatii.
La ora actuala sunt peste 350 de cai la aceasta herghelie si, de multe ori, sunt vazuti intre Venus si Saturn, unde sunt antrenati. Dar, sa revin la herghelia in sine.... Consiliul Judetean Constanta a adoptat o hotarare pentru trecerea hergheliei in subordinea sa. Decizia finala va fi luata, insa, de Guvernul Ponta.
Putina lume stie ca Herghelia de la Mangalia face parte din prada Romaniei de dupa primul razboi mondial. Caii au fost adusi din Ungaria, la fel ca si grajdurile. La momentul respectiv s-a amplasat langa Mangalia (la numai 3 km), tinandu-se cont de conditiile geoclimaterice de formare si mentinere a rasei arabe. Si s-a dovedit ca inaintasii nostri au avut dreptate; de-a lungul timpului, aici s-a dezvoltat calul arab de Mangalia, cu calitati deosebite. Practic, herghelia, care este cea mai mare din sud-estul Europei, a aparut oficial in anul 1926. Atunci, la Mangalia, pe langa primii cai adusi din Ungaria, au fost adusi cai de rasa de la alte herghelii din tara: Jegalia, Cislau sau Radauti. Intre anii 1936 si 1941, au fost importati din Polonia noi linii de armasari pur-sange: El-Sbaa si Nedjari.
Suprafata hergheliei depaseste 580 de hectare, din care peste 400 sunt cultivate cu plante furajere, pentru necesarul de hrana al cailor.
Baza materiala proncipala este formata dintr-un hipodrom pentru curse de galop, o baza hipica pentru antrenament si concursuri de obstacole, baza de agrement, sediu administrativ si teren agricol. Cine intra pe site-ul oficial va afla ca aici armasarii pur-sange sunt antrenati zilnic de 8 jockei. Antrenamentul de 8 ore pe zi alterneaza reprize de trap, galop, galop intins si plimbari usoare.
Cu toate acestea, la inaugurarea sarbatorii Zilele Recoltei si Vinului - 2010 -, desfasurata la Constanta in prezenta secretarului de stat de la ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu si a presedintelui Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, membrii asociatiei crescatorilor de cai din Dobrogea, Hippontica, au declarat ca isi doresc ca herghelia de la Mangalia sa isi recapete stralucirea de altadata. Tot cu acel prilej, Nicusor Constantinescu a precizat ca autoritatile judetene au vrut sa integreze herghelia de la Mangalia in circuitul turistic, insa Romsilva (adminstratorul hergheliei) nu a dat curs solicitarilor CJ.
Cu aceasta ocazie, ministrul secretar de stat Gheorghe Albu a avansat ideea potrivit careia hipodromul sa treaca in administrarea Consiliului Judeţean. „Cea care a distrus calul a fost industrializarea, fenomen ce a luat amploare pe timpul comunismului, cand s-a luat decizia sa fie sacrificat un numar mare de cabaline“, a precizat Albu.
Dupa acest eveniment, Consiliul Judetean a facut verificari la herghelie, iar rezultatele i-au determinat sa initieze o hotarare de Consiliu Judetean pentru a trece obiectivul din subordinea Romsilva in administrarea consiliului. In sedinta ordinara a CJ pe 25 octombrie, toti consilierii judeteni, indiferent de la ce partid politic provin, au votat hotararea. Astfel ca, daca Guvernul Ponta va accepta proiectul initiat de consilierii judeteni din Constanta, herghelia Mangalia va trece in subordinea Consiliului Judetean. In expunerea de motive, presedintele CJ, Nicusor Constantinescu, a precizat: “Este dezastru la herghelia Mangalia. Caii nu au mancare, balariile sunt cat hipodromul. 30% dintre cai sunt bolnavi si mai sunt doar 9 armasari de prasila. Trebuie sa valorificam acest obiectiv, sa-l introducem in circuitul turistic, sa organizam curse si sa le cotam la casele de pariuri. Se poate organiza si o cursa de anduranta pe grindul Chituc, cu participare internationala. Sa atragem crescatorii de cai, romani si straini” – a precizat Constantinescu.
A fost dificil, pentru ca mereu s-a invocat lipsa banilor. Un cal da rasa bine ingrijit si antrenat poate trai in jur de 30 de ani. „Recordman”-ul de varsta de la Herghelia Mangalia a fost Nedjari, armasarul Regelui Mihai, care a murit la venerabila” varsta de 34 de ani, în 1946.
Odinioara o pepieniera de cai pur-sange arab, herghelia Mangalia a devenit, dupa revolutie, o “problema” de care toata lumea a incercat sa scape. Pierderile hergheliei s-au cifrat, aproape an de an, la circa un milion de lei. Pentru a supravietui, s-au scos la vanzare mai multi cai, dar nici aceasta “inginerie” nu s-a dovedit a fi o afacere profitabila. Anul aceasta, in februarie, au fost scosi la vanzare 49 de cai pur-sange arab, ponei si semigeri. Pretul de pronire a licitatiei a fost intre 2.000 si 10.000 lei (cu TVA inclus). S-a reusit vanzarea a 30 de cai, cu sume cuprinse intre 5.000 si 7.000 de lei; in plus, s-au dat si cativa cai batrani, de peste 20 de ani, sau cu diverse afectiuni, pentru sacrificare.
In 2009 s-au vandut 32 de cai, iar in 2010 numarul acestora a scazut la opt. Tot in acest an s-au inchiriat 40 de cai pentru monta publica, insa numai cateva primarii din judet s-au aratat interesate.
In prezent, la Herghelia Mangalia mai sunt in jur de 300 de cai pur sange arab si cativa semigrei, la care se adauga si opt ponei. Nu s-a investit cu adevarat la herghelie, pe partea de grajduri si alte anexe, de zeci de ani. In an ul 2004 s-au facut cateva lucrari de intretinere apoi, cativa ani mai tarziu, mici renovari.
Ca mai toate institutiile de stat, si Herghelia de la Mangalia se confrunta cu grave probleme financiare. Pe de alta parte, in opinia consilierilor judeteni, “nu trebuie sa hotarasca Bucurestiul ce cal moare, si ce cal traieste”. Astfel ca, acum mingea este in terenul guvernantilor. Asteptam sa vedem ce hotarare se va lua.
Au trecut mai bine de doi ani si jumatate de cand am scris aceste randuri si lucrurile se afla in aceeasi situatie. Herghelia apartine tot Romsilva, dar aseara s-a pus din nou in discutie proprietarul. Printr-o hotarare ce apartine Guvernului Romaniei - dar care a fost conceputa de catre CJC - se trece Herghelia din administrarea Romsilva in cea a Consiliului Judetean Constanta. Conform hotararii, transferul se va face in decurs de 30 de zile de la data semnarii acestui protocol de predare-primire. Ramane de vazut in cat timp va citi si semna premierul Victor Ponta acest document . Noi speram ca va fi inainte de vacanta parlamentara. Ca au trecut deja 23 de ani ....
si or sa mai treaca 23 de ani, in primul rand premierul v.ponta nu este interest de cai, ci de cursele de masini, asa ca nu va asteptati la minuni.
RăspundețiȘtergere