joi, 27 octombrie 2011

De la Giordano Bruno la Funes

Deunazi citeam niste fragmente dintr-un interviu acordat ziarului Vaticanului de astronomul sef al Vaticanului (chiar, stiati ca Vaticanul are un astronom sef?),  Jose Gabriel Funes. Si nenea acesta spunea clar si raspicat ca "putem vorbi despre frati extraterestrii ca parte a creatiei lui Dumnezeu". Nu este pentru prima data in ultima perioada cand, prin vocea lui Funes, Vaticanul aduce in atentie viata extraterestra. Iar mintea mea a inceput sa lucreze frenetic. Mi-am  amintit cat de mult m-a marcat, copil fiind, cand am citit despre viata si scrierile lui Giordano Bruno si cand am aflat ca a fost ars pe rug pentru simplul (acum simplu) motiv ca a sustinut ca universul este infinit si contine un  numar infinit de lumi populate de fiinte inteligente.  In anul 1600!!! Mie mi se parea absolut firesc sa fie asa cum sustinea Giordano Bruno - numai un arogant isi poate imagina ca suntem singuri intr-un univers infinit. Acum stim ca universul este infinit, studiem la scoala acest lucru.  Dar Bruno a fost acuzat de erezie si de blasfemie si ars pe rug. Si nu era vreun filozof oarecare, ci era preot - un preot care si-a dedicat intreaga viata studiului!
Dar sa revin la declaratia lui Funes -dupa ce a fost publicata,  forumurile s-au umplut imediat de comentarii, care mai de care mai nastrusnice, au reinviat polemicile pe teme religioase, este sau nu Dumnezeu Creatorul, cum sunt extraterestrii, daca oamenii sunt facuti dupa chipul si asemanarea Domnului etc.. Nu vreau sa comentez pe marginea acestui subiect deoarece eu am propriile mele convingeri launtrice, pe care le consider deocamdata intime si destul de greu de ingurgitat de alte persoane cu care nu ma aflu pe aceeasi lungime de unda.
Si nu, declaratia lui Funes nu este in contradictie cu Biblia! Cine nu ma crede, sa citeasca CARTEA!
 Mie, declaratia lui Funes mi-a conferit certitudinea ca, inclusiv Vaticanul (dupa NASA) pregateste omenirea pentru ADEVAR. Sunt ferm convinsa ca exista dovezi concludente ca nu suntem singuri in univers, ca exista civilizatii extraterestre inteligente (unele mai inteligente, altele mai putin inteligente decat omenirea), ca poate noi, pamantenii, suntem urmasii unor civilizatii martiene sau venusiene sau de pe o planeta din alt sistem solar. Deocamdata ni se ofera cu lingurita informatii , ni se inoculeaza ideea ca nu suntem singuri, ca traim intr-o interdependenta pe care nici macar nu o banuim cu "fratii nostri extraterestrii".  Suntem pregatiti prin metoda "picatura chinezeasca". Da randament intotdeauna!

miercuri, 26 octombrie 2011

Nu mai vreau ghertoi in tara mea

Oamenii sunt de multe feluri; si nu ma refer la rasa ori la aspectul exterior. Frumusetea oamenilor este importanta numai pentru confortul propriu - este mai placut sa lucrezi cu o persoana draguta, care arata bine, are dintii albi si regulati, se preocupa de propria-i persoana -  in fond, este o dovada de respect de sine, care este foarte important. Daca tu  nu te respecti, cum sa te respecte cei din jurul tau?
Spuneam, insa, ca oameni sunt de multe feluri, prin prisma comportamentului lor, generat  de o serie de factori, numerosi si variabili, in acelasi timp:  educatie, anturaj, dorinta de evolutie spirituala.
Mereu m-am intrebat de ce unii oameni se limiteaza la ceea ce sunt si nu fac  nici cel mai mic efort de a urca pe scara evolutiva (nu in sensul darwinian, nu sariti sa ma omorati cu pietre!). De ce se simt unii mai confortabil scuipand pe strada sau spargand seminte la scara blocului si barfindu-si vecinii care intra sau ies din bloc? De ce le place, oare, sa hahaiasca in gura mare si nu invata sa rada?! Pentru ca si rasul este o arta, iar felul in care rade un om il defineste intr-o masura mai mica sau mai mare.
Va veti intreba, probabil, ce rost are aceasta polologhie a mea si ce mi-o fi venit. N-oi fi dormit bine noaptea trecuta? Ba da, am dormit bine si chiar am adormit fericita. Mi-am petrecut seara asa cum astept cu nerabdare sa-mi petrec prima zi a anului, cu un concert de inalta tinuta. Nu vreau sa fac vreo comparatie intre Opera de la Viena si cea din Bucuresti, deoarece nu vreau sa-mi atrag oprobiul public, scopul meu este altul - desi la capitolul muzica nu stam rau deloc; ba, dimpotriva! Am stat in fata televizorului si m-am delectat cu un concert de mare clasa, organizat in cinstea Regelui Mihai. Regalisti sau republicani, cei care au urmarit concertul nu puteau decat sa fie fericiti ca avem o Opera desavarsita - ma refer atat la orchestra, la solisti, cat si la cladire (acustica este impresionanta, iar arhitectura minunata!).
Insa, pe langa reusita concertului m-a impresionat tinuta participantilor, discretia lor, eleganta doamnelor si a domnilor. Am realizat, pentru a n-a oara, ca se poate si altfel, ca in Romania noastra draga sunt milioane de oameni care sunt discreti si eleganti. Si nu ma refer la costumele Armani sau Gucci... Pot fi eleganti si in cioareci (cine nu stie ce sunt cioarecii, sa intrebe!) si opinci. Din pacate, acesti oameni sunt decenti si  discreti, cu mult bun-simt si prefera sa nu iasa in fata prea mult. De aceea ne conduc niste oameni care numai de discretie si decenta nu dau dovada.
Iar acum m-am hotarat:  nu mai vreau ghertoi in jurul meu. Nu mai vreau sa vad coji de seminte pe strada, nu mai vreau sa vad tigari sau pachete goale aruncate pe geamurile masinilor, nu mai vreau sa vad bataie pe locurile de parcare sau in trafic, generate de sicanari, nu mai vreau sa aud manele din nici o casa, apartament sau masina, nu mai vreau sa  vad stiri manelizate (chipurile, mondene) la televizor. Vreau ca stirile sportive sa fie stiri sportive, nu elucubratiile zilnice ale lui Becali sau ale finului sau Borcea. Nu mai vreau voci ridicate si scandaluri nicaieri, cu atat mai putin in Parlament. Nu mai vreau agramati cu functii, nu mai vreau mojicie, nu mai vreau fitze de Dorobanti ridicate la rang de normalitate. Nu mai vreau sa fie facuta apologia operatiilor estetice, nu mai vreau fete siliconate devenite dintr-o data mari artiste carora implanturile le tin loc de calitati vocale  (pentru cultura lor generala - nu ca ar avea asa ceva- la Hollywood nu se mai poarta implanturile de silicoane, au iesit din moda, acum se bate moneda pe naturalete si simplitate!). Nu mai vreau sa aud in jurul meu ca tiganii ne fac de rusine peste tot in lume - cand am fost la Roma, in avionul de intoarecere nu era nici macar un tigan, dar oricine putea vedea de la o posta ca uriasa coada formata la o anumita poarta este formata din romani. Imbranceli, voci ridicate, strigate, fiecare se comporta ca pe mosia sa, nu exista respect pentru cei din jur. NU mai vreau sa ne plangem permanent ca nu avem bani atata vreme cat romanii fumeaza si beau pe rupte. Mi se pare umilitor tratamentul de care beneficiaza pensionarii si bolnavii, care nu au bani pentru medicamente si pentru alte cheltuieli cotidiene, dar nu o sa-mi fie mila de cine stie ce intervievat in fata carciumii care, cu sticla de bere intr-o mana si cu tigara intre degetele ingalbenite de atata tutun se plange ca nu are ce sa puna pe masa copiilor. Mi-e mila, in schimb, de copiii lui!
Pana cand nu vom ajunge sa fim condusi de oameni decenti si discreti, de oameni onorabili si corecti, care sa reprezinte un exemplu pentru ceilalti, soarta noastra va fi pecetluita. Sper sa ne trezim  mai repede, ca altfel murim cu speranta ca viitorul va fi mai bun.
Mi-a placut decenta mesajului Regelui Mihai I; m-a uns, insa, pe suflet ultima parte: "Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii noștri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri!"
Haideti sa facem ceva pentru a schimba lucrurile. Lipsa de implicare echivaleaza cu complicitarea. Voi nu v-ati saturat ca Romania sa fie doar tara lor?

luni, 24 octombrie 2011

Genial - cum scapi de amenda pentru depasirea vitezei legale!

Contestatia unui automobilist din Franta surprins de radar cu 250 km/h pe o portiune de sosea cu viteza limitata la 70!!! De la Pro TV citire:
"Domnule Presedinte, cu privire la procesul verbal intocmit, rog sa aveti in vedere urmatoarele: intr-adevar, am vazut semnul de circulatie de "70", scris cu negru pe fond alb si incadrat intr-un cerc rosu, pe un panou fara nici o alta indicatie de unitati de masura. Dar dupa cum stiti, Legea din 4 iulie 1837 impune ca obligatoriu in Franta sistemul metric, in timp ce Decretul nr. 65-501 din 3 mai 1961, modificat conform directivelor europene, defineste ca unitati de baza legale, unitatile Sistemului International (S.I.). Ori, in sistemul de unitati S.I., unitatea de masura a lungimii este metrul, iar unitatea de masura a timpului este secunda.
Este deci evident ca unitatea de masura legala a vitezei este metrul pe secunda.
Eu nu pot sa-mi imaginez nici o clipa ca Ministerul de Interne nu ar aplica Legile Republicii. Prin urmare, 70 metri/secunda corespund exact la 252 kilometri/ora. Politistii au afirmat ca eu am fost cronometrat cu 250 km/h, lucru pe care eu nu-l contest. Ma aflam, deci, cu 2 km/h sub limita autorizata de viteza.
Va rog sa luati nota si sa-mi restituiti permisul de conducere. Am onoarea sa va salut!"
Este absolut genial!

duminică, 16 octombrie 2011

Moartea este biblioteca sufletelor?

Sunt ravasita foarte tare; un prieten drag a ramas fara mama! Eu fac parte din categoria celor pe care viata i-a alintat din acest punct de vedere - am in viata ambii parinti! Nu stiu ce inseamna sa fii orfan si nici nu-mi doresc acest lucru. Insa, fie ca ne dorim sau nu, vine o vreme cand parintii nostri se duc "dincolo". M-am intrebat de multe ori ce inseamna "dincolo" - este un loc in care se aduna suflete? Este o "biblioteca a sufletelor"? Daca este asa, oare cine o sterge de praf? Cunoasteti raspunsul? Spuneti-mi si mie, va rog ce cuvinte poti spune prin telefon unui prieten care a ramas fara mama?

miercuri, 5 octombrie 2011

De la Ghandi citire

Nu stiu daca este adevarat sau nu, dar se spune ca cineva l-ar fi intrebat pe Gandhi care sunt factorii care distrug fiinta umana si ca el ar fi raspuns:

-politica fara principii,
-placerea fara angajament,
-bogatia fara munca,
-intelepciunea fara caracter,
-afacerile fara de morala,
-stiinta fara umanitate
si
-rugaciunea fara caritate.
Viata m-a invatat ca lumea este amabila daca eu sunt amabil; ca persoanele sunt triste daca eu sunt trist; ca toti ma iubesc daca si eu ii iubesc; ca toti sunt rai daca eu ii urasc; ca exista fete zambitoare daca eu le zambesc; ca exista fete amarate daca eu sunt amarat; ca lumea este fericita daca eu sunt fericit; ca lumea se supara daca eu ma supar; ca exista persoane recunoscatoare daca eu sunt recunoscator.
Viata este ca o oglinda: daca zambesc, oglinda imi intoarce zambetul. Atitudinea pe care o am in fata vietii este aceeasi pe care viata o va lua fata de mine.
 
Cine vrea sa fie iubit, sa iubeasca!
Unicul motiv sa fii fericit este pentru ca tu hotarasti sa fii fericit.

Funeriu, pe "Walk of fame"-ul agramatilor

Avem un ministru al Educatiei asa cum este si educatia in Romania: VARZA! Ieri a recidivat in ceea ce priveste stalcirea limbii romane, pe care a facut-o harcea-parcea; inexatitati! Suna cam ca succesurile Elenei Basescu, sau ca almanahele lui Vanghelie. De unde se vedere treaba ca agramatii nu au culoare politica! Curioasa din fire, am intrat pe edu.presidency.ro pentru a vedea ce CV si-a postat  ministrul Funeriu pe site-ul oficial al ministerului pe care il conduce vremelnic (nu l-ar mai conduce!). Iar acolo, alta surpriza, adresa sa este din Germania, iar la numarul de telefon de serviciu scrie servici. De unde se vede treaba ca nu doar dl. Funeriu sta foarte prost la capitolul limba romana, ci si o parte a subalternilor sai, in speta cei care ar fi trebuit sa corecteze CV-ul inaintea publicarii lui. M-am documentat un pic mai mult in ceea ce il priveste pe cel care gestioneaza educatia din Romania (cum o face, stim cu totii, a se vedea rezultatele dezastruoase de la Bac, si din vara, si din toamna! Ceea ce nu inseamna ca ii pun lui in carca, exclusiv, aceste rezultate! ) si am citit pe wikipedia ca, pe la 17 ani, Funeriu a taiat-o din tara (in '88) si a ajuns in Franta. Ce a facut pana in anul 1991 nu se stie, dar in intervalul 91'-94' a urmat cursurile European Higher institute of Chemistry din Strasbourg, Franta, unde a obtinut diploma de inginer in chimie, specializarea Chimie Organica. Sunt convinsa ca, daca ar trebui sa sustina un test de chimie, ar sti - fara echivoc - care este formula alcanilor, alchinelor, alcoolilor sau a altor compusi organici. Din pacate, insa, ca ministru al Educatiei, nu este suficient sa cunosti foarte bine Chimia. Este o conditie necesara, poate, dar nu suficienta.  Poate daca am vorbi despre alchimie, s-ar schimba putin lucrurile!
Se pare ca nu doar romanii au probleme de gramatica. Dar pe noi ei ne intereseaza cel mai mult. Iar pentru agramatii gen cei nominalizati mai sus, propun sa se infiinteze unWalk of fame al genului. Undeva in fata Ministerului Educatiei sau, macar, in fata unei scoli generale din capitala; pentru ca greselile gramaticale pe care le fac multi dintre alesii nostri  se pot corecta in clasele primare.  

sâmbătă, 1 octombrie 2011

Stofa de primar marca Mariana Gaju

Tocmai am venit de la Cumpana, de la Ziua Recoltei. Nu mai fusesem pe acolo de niste ani buni. Si, in  cele cateva ore in care am stat pe "teritoriul" Marianei Gaju mi-am amintit un banc. Pe vremuri era o intrebare vizavi de vecinii nostri rusi. "Cu cine se invecineaza URSS? Raspuns: cu cine vrea!" Parafrazand bancul, intrebarea care mi-a fost in cap pentru cateva ore a fost: "Cat va mai fi Mariana Gaju primar in Cumpana? Rapsuns: cat va avea chef!". La Cumpana am asistat la o lectie de "stofa de primar". Mariana Gaju o are! Dis-de-dimineata pe stadionul din comuna (sa nu va imaginati un stadion in adevaratul sens al cuvantului, ci un teren de fotbal satesc mai degraba!), pe o ploaie mocaneasca si pe un frig de vreo 10 grade, zeci de oameni trabaluiau; unii intindeau corturi pentru a-si amplasa standurile, altii adunau eventualele resturi de pe teren, unii verificau statia de amplificare de pe scena, altii amenajau mici scene pentru evolutia copiilor; intr-o efervescenta specifica targurilor, toti dadeau zor cu cutii pline de marfa si cu lazi incarcate cu legume si fructe. Zeci de standuri au fost amplasate pe marginile asa-zisului stadion; producatori de miere, gogosari frumosi, rosii spalate si sterse cu grija, gogonele, vinete, mere stralucitoare, la care era deja coada, producatori de carne si produse de panificatie (in speta Dobrogea Grup) etc. In mijloc, pentru a avea toata lumea acces, erau mai multe standuri cu mici si bere, dar si pastrama cu mamaliguta. Mirosea a gratar pana la cateva strazi departare. Chiar daca nu ar fi vrut sa iasa din case, cumpenenii au fost atrasi de muzica si de mirosul de mici la gratar. Prin multimea de oameni isi facea din loc in loc aparitia si Mariana Gaju - in haine "de scandal". Se ocupa de ultimele retusuri.  Pe la ora 10.00 toata lumea era pe pozitii. Vremea parea ca da semne de schimbare. In momentul in care fanfara Comandamentului Marinei (sau a Academiei Navale, nu stiu sigur de unde era, dar cert este ca era fanfara a  marinei militare) intra pe stadion condusa de Mariana Gaju (imbracata din cap pana in picioare in alb si cu tricolorul pus "regulamentar") si cantand cu foc "Treceti batalioane romane Carpatii", a iesit si soarele. Fireste, vremea buna i-a venit ca o manusa Marianei Gaju. Si-a modificat discursul, precizand cu vremea tine cu locuitorii din Cumpana si ca, desi dimineata a plouat - dar a fost bine ca a indepartat colbul de pe ulite -, a iesit si soarele pentru ca de Zilele Cumpenei locuitorii sa se bucure de vremea buna. Invitatii, unul si unul: prefectul Claudiu Palaz, consulul Rusiei, cel al Turciei, Elena Francu, directorul DJTS, Petre Dinica, directorul DJPC,  dr. Viorel Tode etc. Infipta, cum este catalogata primarita din Cumpana, a trecut pe la fiecare stand in parte, "actiune" ce i-a luat mai mult de o ora. Fireste, a fost insotita de tot alaiul de personalitati. Dupa ce a facut turul standurilor, s-a adresat din nou multimii, spunand ca l-a rugat pe Claudiu Palaz sa o ajute sa obtina ceva fonduri guvernamentale. Nu a omis sa spuna ca painea nu are culoare politica (Palaz este PDL-ist, iar ea este PSD-ista!) si ca sarbatoarea Zilele Recoltei nu trebuie sa fie politizata. Palaz i-a dat replica pe masura si a spus in  gura mare ca Mariana Gaju stie sa ceara pentru comuna! La fel spunea pe vremuri si Dan Matei Agathon, cand era ministrul Turismului!  Peisajul trebuia pigmentat si cu ansambluri foclorice din Cumpana, Cernavoda, Chirnogeni, Ovidiu, Gura Humorului etc. (cred ca am uitat ceva comune din Constanta) - copii imbracati in costume populare, frumosi foc si "de acolo". Intr-un cuvant, actiunea de astazi a fost una reusita! Iar pentru Mariana Gaju inseamna o noua bila alba - a cata oare, ca nu le mai retin numarul?!
Mariana Gaju a dat o noua proba de "stofa de primar" - viitorii candidati din judet ar trebui sa fie consiliati de ea, sa participe la niste work-shop-uri organizate la Cumpana. Sunt sigura ca nu este apreciata de toti locuitorii comunei, nimeni nu este, dar atunci cand am plecat de acolo am auzit multa lume spunand: "data in ... primarita asta!"
Pentru o clipa am regretat faptul ca am fost saptamana trecuta la cumparaturi pentru iarna  (castraveti, gogosari, fructe etc.) si ca m-am intors acasa de la Cumpana cu traista goala...  De fapt, fara nici o traista! Preturile erau bune, iar produsele frumoase! Poate anul viitor!