marți, 22 octombrie 2013
Presa straina despre gazele de sist ... wow!
Un cititor al blogului meu (care, din pacate s-a semnat cu Anonim, asa ca nu stiu despre cine este vorba) mi-a lasat un comentariu interesant, la care ma voi referi in continuare. El mi-a atras atentia asupra unui articol publicat pe data de 18 octombrie de Digital Journal, o revista canadiana foarte cunoscuita peste hotare. Despre ea, spune Robyn Young urmatoarele: "Ceea ce legitimează conținutul este faptul fondatorii și editorii sunt de bună credință J-școală absolventi. David Silverberg și Chris Hogg sunt două nume dintre cele peste 20 de editori din spatele scenei de la DigitalJournal care lucrează neobosit zi de zi pentru a asigura știri conținutul de pe site-ul lor este de încredere și exacte .... acțiunile companiei veniturile din publicitate cu reporterii săi. " Si iata ce spune aceasta revista despre gazele de sist, in editia din 18 octombrie:
"Un protest la nivel mondial față de metoda controversata de recuperare a șisturior bituminoase cunoscut sub numele de fracking este programat să aibă loc. Cele mai multe evenimente sunt programate să aibă loc în Statele Unite și Europa, dar protestele sunt, de asemenea, programate în Australia , America de Sud și Africa.
Speranta organizarii acestor manifestari este de a crea suficienta presiune internațională asupra industriei de petrol pentru a o face sa renunta la practica. Oamenii din spatele protest au avut succes în eforturile din trecut, care au determinat mai mult de 336 de măsuri împotriva fracking prin diferite organisme legislative.
Site-ul de coordonare a evenimentului descrie fracking ca o tehnica riscantă, care utilizeaza milioane de litri de apă, nisip și produse chimice pentru a sparge șisturile de stâncă aflate adânc în pământ pentru a elibera depozite nerecuperabile altfel de petrol și gaze naturale. Industria de petrol si gaze a cheltuit milioane de dolari pe campanii de PR și a facut numeroase eforturi de lobby de profil pentru a cumpara capacitatea de a extrage combustibili fosili din comunitățile noastre - mai putin posibil cu supravegherea guvernului - toate în timp ce procedeul distruge resursele noastre de apă și clima .
Impactul fracking asupra mediului este substanțial. Fiecare necesită până la nouă milioane de litri de apa, care este combinata cu substanțe chimice și nisip pentru a fi pompata în Pamant. Aceasta apa contaminată poate găsi drumul său în alimentarea cu apă sau a reveni la suprafața Pământului si sa contamineze solul .
Acest studiu, de la Universitatea Duke a demonstrat niveluri ridicate de radioactivitate din apa intr-un parau din Pennsylvania de Vest. Un profesor de la Duke , Robert B. Jackson a declarat:
"Nivelurile de radioactivitate le-am găsit în sedimente lângă fluxul de mai sus sunt regulile de administrare în SUA și ar fi acceptate doar la o instalație de licență în domeniul eliminării radioactive" ,
Evenimentul vine la câteva zile după ce a avut loc un protest lângă o comunitate nativ americana. Protestele au devenit violente în Canada, rezultând - în Royal Canadian Mounted Police - manifestari cum ar fi tragere gloanțe de cauciuc; in plus, mai multe mașini ale echipă RCMP au fost incendiate cu cocktailuri Molotov."
Nu stiu ce ar mai fi de spus, dar este extrem de clar ca astfel de manifestari sunt din ce in ce mai dese, la nivel mondial. Nu stiu ce se va intampla in Romania, este prematur sa ma pronunt deoarece imi lipsesc inca foarte multe date. Dar nu cred ca protestele incepute deja se vor opri foarte curand.
marți, 15 octombrie 2013
Nu trebuie sa plecam din tara....
Zilnic vin pe lume sute, poate chiar mii de copii. Multi dintre ei provin din familii destramate, unii chiar in afara familiei. O mica parte constituie o adevarata implinire - dar ce fericire poate sa fie cand devii parinte! Ieri un prieten a devenit tata - felicitari pentru el si sa dea Dumnezeu ca fetita lui sa fie fericita si implinita! Mi-as dori sa traiesc cat mai mult pentru a vedea fericiti acesti copii, ai prietenilor mei. Dar tare mi-as dori ca toti copiii sa fie fericiti si sa aiba parte de tot binele din lume. Este greu in Romania sa fii parinte, iar la fel de greu este sa fii si copil. Am vazut zilele trecute familiile din Eforie, vai de capul lor cat de grea este viata pentru acestea. Compar, aproape zilnic, situatia materiala a oamenilor - poate ca nu ar trebui sa o fac, dar nu ma pot abtine; sunt familii care au absolut tot ce le trebuie, dar sunt sigura ca ceva ar mai fi necesar (poate dragostea, poate sanatatea, poate intelegerea, cine stie). Stau si ma gandesc cate familii sunt cu adevarat implinite - familii care sa fie complete, care sa nu aiba lipsuri. Cred ca sunt putine, si nu doar in Romania. Traim zile aproape amare - cati copii mai stiu gustul unui pui de casa neindopat cu cine stie ce chimicale? Cati copii mai gusta mancarea pe care o stiam noi in copilaria noastra? Ne indreptam incet dar sigur spre o epoca straina culturii noastre; spre o epoca a chimicalelor si a mancarii cumparate de-a gata, din cine stie ce restaurant. Si nici macar nu suntem constienti de acest lucru. Ramane zona de la tara, saraca in profunzime, sa aiba mancarea cat de cat naturala. Saracacioasa, dar aproape naturala. Dar la ea au acces putini copii - cei care nu au acces la scoli inalte, cu profesori super calificati.
Ce trebuie sa se schimbe ca sa traim din nou zile frumoase, sanatoase si fericite? E simplu: viata noastra! Si nu in afara granitelor tarii, ca asta ar fi simplu. Plecam cei mai multi dintre noi si ramane acea parte care nu va mai avea de unde sa fure! Ca s-a cam terminat acest capitol! Dar nu asta este ideea - ne-am nascut romani (din motive doar de Dumnezeu stiute) si trebuie sa ne comportam ca atare. Cred ca este cazul ca vocea noastra sa se auda, cred ca e cazul ca ochii nostri care vad totul, sa aiba concursul vocii care sa spuna: ajunge! E cazul ca si noi sa traim impliniti! Nu stiu cum se va concretiza acest lucru, pentru ca de-abia de-abia am vazut oameni in strada pentru proiectul Rosia Montana si pentru gazele de sist. Ma rog, au fost si pentru caini, dar s-a mai calmat treaba din acest punct de vedere. Daca cineva vrea sa iasa in strada si sa strige impotriva stilul romanesc de viata, sa dea un semn. Voi fi acolo! Sa vad...Sau daca cineva are idee despre cum se poate schimba viata noastra, a tuturor, sunt in asteptare...
Abonați-vă la:
Postări (Atom)